Hlavní obsah

Bale a Tottenham. Přišel jako chlapec, odešel jako muž a vrací se coby legenda

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Tottenhamu už vesměs ztratili naději, že ještě někdy uvidí Garetha Balea v dresu Spurs. V půli září 2020 se situace dramaticky změnila a hvězdný Velšan se do severního Londýna vrátí, zatím na hostování.

Reklama

Fanoušci Spurs se navzájem štípají do rukou, jestli se jim to nezdá. Jejich miláček Gareth Bale, jehož odchod do Realu Madrid v roce 2013 mnozí oplakali, se vrací. Zatím na hostování. Jaký je smysl celé této operace?

Článek

S trenérem Zinédinem Zidanem si v Realu Madrid nepadl do noty, v sestavě „Bílého baletu“ nedostával Gareth Bale poslední dobou zdaleka tolik příležitostí, kolik by si přál. Cítil se jako nežádoucí osoba. Proto z Realu Madrid odchází. A vrací se do Tottenhamu.

„Jestli se v posledních hodinách nedíváte každých 5 minut na telefon, co je nového ohledně příchodu Garetha Balea, pak nejste opravdovým příznivcem Tottenhamu,“ vystihl na Twitteru atmosféru připomínající vánoční rozbalování dárků pod stromečkem jeden z fanoušků Kohoutů.

Jiný Bale, jiný Tottenham

Sportovní „nevstoupíte dvakrát do stejné řeky“ snad nemůže existovat v čistší, ryzejší podobě, než je tento příběh. Velšan odcházel ze stadionu v severním Londýně, který už dnes nestojí. Nejlepší hráč Premier League sezony 2012/2013 opouštěl klub, který se tehdy o bod nedostal do Ligy mistrů. Tu si po Baleově odchodu zahrál Tottenham čtyřikrát, zatímco „Welsh Wizard,“ velšský čaroděj, milionářskou soutěž v dresu Realu Madrid čtyřikrát vyhrál.

Rodák z Cardiffu dával Tottenhamu sbohem ve chvílí, kdy severolondýnský klub svým svatostánkem na White Hart Lane, finančním zázemím i celkovou mentalitou za anglickou špičkou znatelně zaostával. Stejný zůstává jen prezident klubu, pro vlastní fandy silně toxický Daniel Levy, který Balea dokázal před 7 lety fantasticky zpeněžit, načež většinu peněz na přestupním trhu promrhal.

Nepočítáme-li tedy Levyho, najde Bale úplně jiný Tottenham Hotspur. V kabině i mimo ni. Teď už bychom Spurs za popelku ostrovní špičky označovat neměli.

V sezoně 2012/13 se Tottenham stal na Baleovi herně a výsledkově závislým. Zvlášť na konci ročníku, kdy se klub snažil zajistit si postup do Ligy mistrů, vznikaly na hřišti až absurdní situace, kdy spoluhráči dávali Velšanovi míč už ve velké vzdálenosti od soupeřovy branky a klidili se Baleovi z cesty se zoufalým vzkazem vepsaným ve tváři: „Jen ty s tím můžeš něco udělat…“

„Když v roce 2013 Bale odcházel do Realu, všichni ho brali jako levé křídlo, které devastujícím způsobem ničilo sebevědomí i těch největších hvězd na pozici pravého obránce. Stačí se zeptat Brazilce Maicona. Nebo se ho raději neptat, protože jeho reputace po utkání Interu Milán s Tottenhamem klesla o mnoho pater,“ uvádí Karel Häring, šéfredaktor měsíčníku Football Club a spolupracovník Seznam Zpráv.

Zápasy proti Interu Milán v Lize mistrů, zejména pak mač na stadionu Giuseppeho Meazzy, kde Bale ve 2. poločase z pozice levého obránce nebo levého záložníka zaznamenal hattrick v situaci, kdy jeho tým hrál v deseti, udělal z Velšana „globální fotbalové zboží“.

Foto: Profimedia.cz

Gareth Bale střílí 20. října 2010 v dresu Tottenhamu jeden ze svých tří gólů do sítě Interu Milán v době, kdy jeho tým hrál o deseti.

Ultradrahé zboží

„Bale je označovaný za typického představitele kategorie „Galácticos“, hvězdy světových rozměrů,” navazuje Karel Häring a připomíná, že Tottenham se ve své obvyklé přestupové politice zaměřuje na jiné typy. „Tohle je pro fanoušky velmi lákavá novinka a velká událost. Odcházel jako hrdina a to, že se vrací na White Hart Lane, ještě umocní jeho status klubové ikony.“

Historie nicméně zná případy, kdy se podobný comeback nepodařil, a zakladatel časopisu Football Club si jeden takový velmi dobře pamatuje. „Slavný útočník Liverpoolu Ian Rush odešel v roce 1987 z Liverpoolu, za který nasázel 139 gólů ve 224 zápasech, do Juventusu Turín. Když se z Itálie zanedlouho vrátil, už se nikdy nedostal na předchozí úroveň.“

Není bez zajímavosti, že podle některých dobře informovaných zdrojů, včetně britského The Athletic, vzešel primární impulz ve snaze „dostat Garetha domů“ od zmiňovaného Daniela Levyho. Od toho Levyho, na jehož manažerské zástavě, pokud by nějaká taková existovala, by se skvělo motto: „Kup levně, prodej draho.“

Už 31letého Garetha Balea, který si už také užil svoje se zraněními, si navíc Tottenham zatím nekupuje. Jde o v současné době módní a v tomto případě velmi drahé hostování, kdy se Spurs zavazují hradit 40 procent Velšanova obřího platu 600 000 liber týdně, což se vymyká i poměrům zpovykané Premier League.

Baleova roční výpomoc přijde Levyho pokladnu, o které si i zasvěcenci ještě minulý týden mysleli, že zeje i kvůli masivnímu úvěru na dokončení nového stadionu prázdnotou, hodně draho.

Tottenham si nyní vzal od Bank of England úvěr 175 milionů liber. Jeho část by měla pokrývat i náklady na sjednaný roční pobyt Garetha Balea v dresu Tottenhamu. Z oficiálních míst se ozývá, že se náklady na hostování a hráčův plat ze strany Tottenhamu vejdou do 13 milionů liber, realita se ale s vysokou pravděpodobností bude pohybovat na úrovni 15–20 milionů liber.

Mimochodem, pod Levyho vedením ukázal Tottenham v posledních letech ještě lepší výsledky v účetních knihách než na trávníku, kde se mu rovněž dařilo. V období 2018/19 vykázal ze všech klubů Premier League vůbec nejvyšší zisk před zdaněním, konkrétně 87,4 milionu liber. Budget na platy navíc tvoří jen 39 procent obratu, to je v tomto směru nejlepší ukazatel v kontextu anglické nejvyšší soutěže.

Proč by Baleův návrat mohl být pro Spurs přínosem?

K úskalím a rizikům Baleova comebacku se dostaneme za chvíli. Teď ale napřed telegraficky pár důvodů, proč drahé hostování, které se velmi pravděpodobně změní v přestup, dává z pohledu autora tohoto textu smysl.

1. Bale byl a stále je vynikající a rozdílový hráč.

2. Bale na sebe může stáhnout a nejspíš stáhne pozornost, což zmenší tlak kladený hlavně na Harryho Kanea.

3. Marketingový tahák.

4. Osobnost v šatně. Hlavní postavy Spurs prý Baleův příchod vítají.

5. Vítězný typ.

6. Bale nikdy Tottenham nepřestal milovat a chtěl se do něj vrátit.

7. Má hlad do zápasů, v posledních dvou sezonách toho odehrál opravdu málo. Má chuť i touhu dokázat, že nemyslí už jen na golf.

8. Miláček fanoušků.

9. Herní univerzálnost velšského hráče.

10. Baleův příchod je jasným vzkazem adresovaným vlastním fanouškům a fotbalové veřejnosti, že Tottenham je třeba brát vážně.

Foto: Profimedia.cz

17letý Bale ve své první sezóně na White Hart Lane. Mladíček, který přišel ze Southamptonu, hrál s číslem 16 na levém kraji obrany.

„Vrátit se někam, kde vás opravdu milují, dává smysl. Musí to být skvělá věc pro všechny strany a po nedělním zápase proti Evertonu si myslím, že Spurs Balea fakt potřebují. On může jít a vyhrát jim zápas svými kouzly, kreativitou a kumštem,“ uvádí další klubová legenda Tottenhamu, někdejší anglický internacionál Darren Anderton.

„Přišel k nám jako chlapec, odešel jako muž a vrací se coby legenda,“ charakterizuje trefně vztah Tottenham Hotspur – Gareth Bale pro změnu The Spurs Web. A dodává, že z velšského útočníka se stal „sériový vítěz“.

Přesně o tohle šéfovi klubové lavičky Josému Mourinhovi jde. Právě proto přivedl v létě i Joea Harta. Portugalec potřebuje, aby se díky Baleovi s Hartem dostala do šatny Spurs vítězná mentalita, aby se zvýšila šance Tottenhamu uspět ve velkých zápasech. A v duelech se slabšími týmy, aby protivníci od úvodního hvizdu pocítili, že proti Kohoutům nemají šanci.

Dost možná jde o jeden z posledních chybějících dílů skládačky, na jejímž zkompletování před Mourinhem fantasticky zapracoval jeho předchůdce Mauricio Pochettino.

„Tottenham bude platit asi polovinu astronomického platu jednatřicetiletého hráče. I tak je to pořád obří suma za hostování. Jenže v případě Balea si nepořizujete jen vynikajícího hráče, ale celosvětovou značku. Fotbalistu, který má ve svém CV čtyři triumfy v Champions League. Takže po marketingové stránce velmi dobrá investice, protože se o Spurs bude mluvit, ačkoliv se velmi pravděpodobně nebudou pohybovat v boji o nejvyšší příčky,“ domnívá se Karel Häring.

Má na to „golfista“ ještě vůbec?

Panují zákonitě pochybnosti o tom, jak je na tom Bale fyzicky a zda v sobě dokáže najít kvality, které z něj v několika sezonách dělaly jednoho z nejlepších fotbalistů světa. I Karel Häring je ve svém soudu opatrný. „Vzhledem k tomu, jak málo toho za poslední měsíce Velšan odehrál – pouhých 102 minut za Real po restartu La Ligy a zářijových 135 minut za národní tým – to není úplně snadné predikovat. Ale je pravděpodobné, že mu návrat do plné formy nějaký čas zabere, minimálně z hlediska zápasové kondice.“

Darren Anderton naopak stejně jako fandové Tottenhamu vidí Balea coby blanického rytíře cválajícího po křídle, který je stále schopný pokořit v podstatě jakéhokoli krajního beka podobně jako kdysi nebožáka Maicona. „Pořád má tu svoji rychlost, a když se rozběhne, tak ho už nedohoníte. Dává góly, připravuje je, je to komplexní hráč. Bude to jiný hráč v tom dobrém slova smyslu a navíc silnější psychicky, po tom všem, s čím se musel potýkat v Realu Madrid.“

Příznivci španělského velkoklubu dávali Garethu Baleovi hojně pociťovat svou nevoli, za kterou si ale velšská hvězda mohla sama svými výstupy, kdy dávala okatě najevo, že národní dres Walesu i golfové greeny jsou pro ni přednější než Bílý balet. Podle novináře Davida Ornsteina se vztah mezi Garethem Balem a madridským klubem definitivně pokazil v okamžiku, kdy si madridský klub na poslední chvíli rozmyslel útočníkův prodej do Číny. A s koučem Zinédinem Zidanem si navzájem skoro nemohli přijít na oči.

Anketa

Myslíte si, že návrat Garetha Balea do Tottenhamu bude úspěšný?
Jednoznačně
55,9 %
Spíše ano
27,1 %
Spíše ne
9,9 %
Bude to propadák
7,1 %
Celkem hlasovalo 1430 čtenářů.

Okázalé zdůrazňování toho, že je vlastně spokojený s tím, že pobírá luxusní plat a místo střílení branek bude klidně dělat opičky na tribuně, Balea o dřívější sympatie připravilo celosvětově. Ozývá se hodně hlasů, které zpochybňují, že útočník, který vstřelil 3 branky ve finálových utkáních Ligy mistrů, je ještě schopný dostat se na někdejší vrcholnou úroveň. Mourinho s Levym by ale nevyvíjeli takovou snahu dostat Balea zpátky do severního Londýna, kdyby si nebyli skálopevně jistí, že se superdrahá akvizice na novou výzvu perfektně připraví.

Kam s ním?

Nerudovská otázka se samozřejmě nabízí, i když fanouškovská komunita má jasno. Vidina útočného tria Bale–Kane–Son je příliš lákavá. Přicházející superstar sice kdysi v dresu Spurs „brousila“ hlavně levou postranní čáru, ale v Realu byla zvyklá útočit hlavně z pravé strany. Pro zachování tohoto řešení mluví hlavně skutečnost, že jestli bylo v Tottenhamu na něco v posledních dvou třech sezonách spolehnutí, pak na výkony rychlonohého Korejce Sona na levém křídle.

Podle mého názoru by Baleovi nejvíc sedělo, kdyby se stal jakýmsi „volným radikálem“, který by si střídal místa se Sonem a vytvářel prostor pro Harryho Kanea, jehož v průběhu zápasu přebírání míčů častokrát stahuje hluboko směrem k záložníkům. The Athletic si pohrává i s myšlenkou, že by Spurs v některých zápasech mohli aplikovat konzervativní 4-4-2 s dvojicí Bale–Kane na hrotu. Podle zákulisních informací Velšanův příchod neznamená, že by Tottenham přestal na přestupním trhu hledat středního útočníka coby „rezervu“ za dlouhodobě přetíženého a často zraněného kapitána Kanea.

Samotného Garetha Balea čeká podle Daily Mail intenzivní tréninkový program, který by ho měl během 4 týdnů dostat do špičkové kondice.

Reklama

Související témata:
Gareth Bale

Doporučované