Hlavní obsah

Balená voda udělala z akcionáře třetího nejbohatšího muže Číny

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Akcie firmy Nongfu Spring, která vyrábí balenou vodu, vstoupily na burzu v Hongkongu a jejich hodnota vzrostla o 85 procent. Největšímu akcionáři a zároveň zakladateli firmy zajistily majetek ve výši 51 miliard dolarů.

Článek

Cena akcií čínské firmy Nongfu Spring prudce vzrostla. A ze zakladatele společnosti udělala třetího nejbohatšího muže v Číně.

Poté, co akcie firmy na balenou vodu debutovaly na burze v Hongkongu, stoupla jejich cena o 85 procent. Server The Guardian uvedl, že majetek největšího akcionáře a zakladatele firmy Čung Šan-šana zvýšily o dvě miliardy. Jeho čisté jmění pak činilo 59 miliard dolarů.

V jednu chvíli tak výší svého majetku překonal dva nejbohatší Číňany. Jmění zakladatele internetového obchodu Alibaba Jacka Ma činí 57 miliard dolarů a zakladatel společnosti Tencent Pony Ma disponoval 52 miliardami. Před uvedením Nongfu Spring na burzu v Hongkongu přitom představovalo Šan-šanovo jmění necelých 19 miliard dolarů.

Na konci prvního dne obchodování na akciovém trhu v Hongkongu si pak akcie Nongfu Spring polepšily o více než polovinu své předchozí hodnoty. Debut Šan-šanovy firmy na burze je čtvrtým nejúspěšnějším v historii společností, které v Hongkongu vydělaly přes miliardu dolarů.

Šan-šan vlastní ve firmě 84procentní podíl. Nárůst cen akcií Nongfu Spring hodnotu jeho podílu posunul na 40 miliard dolarů. Podnikatel má rovněž podíl o hodnotě 9,4 miliardy v Peking Wantai Biological Pharmacy Enterprise, která vyrábí testy na koronavirus. Celková hodnota jeho majetku v cenných papírech je nyní 51 miliard dolarů.

Miliardář je v čínských obchodních kruzích známý jako „osamělý vlk“ kvůli své neochotě mluvit s médii, a také pro nezávislý vztah, který udržuje s tamní obchodní a politickou elitou. Šan-šan je bývalý pěstitel hub a novinář, který v roce 1996 ve východočínském městě Chang-čou založil firmu na výrobu lahví.

Slogan firmy „Nongfu chutná trochu sladce“ je v Číně dobře známý. Společnost Nongfu Spring rozšířila výrobu také o energetické nápoje a vitaminové vody. Podle firmy Davie Consulting měla společnost v roce 2018 ovládat 26procentní podíl na čínském sektoru s balenou vodou o objemu 30 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované