Hlavní obsah

Balet Národního divadla uvede Louskáčka v přímém televizním přenosu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tradiční baletní představení Louskáček, které léta patří k předvánoční atmosféře, letos Balet Národního divadla zatančí bez diváků.

Článek

V přímém přenosu ale inscenaci uvede 21. prosince Česká televize, záznam pak bude možné zhlédnout až do 27. prosince. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Baletu ND Kateřina Hanáčková.

„Tanečníci sice naživo vystoupí před prázdným hledištěm Národního divadla, ale s vědomím, že krása a poselství tohoto Čajkovského baletu překročí hranice jeviště a umožní divákům zažít opravdové vánoční kouzlo,“ uvedlo Národní divadlo.

Balet Louskáček na motivy povídky E. T. A. Hoffmanna je pohádkou o holčičce Marušce a jejím kouzelném vánočním dárku - louskáčku na ořechy, který se v její fantazii promění v krásného prince a společně putují královstvím vánočního stromu, kde přemůžou zlého Myšího krále. Původní choreografii baletu Louskáček vytvořil slavný baletní mistr Marius Petipa. Pro svou oblibu se tento balet vrací pravidelně na mnoho tanečních scén a patří k atmosféře vánočních svátků.

Louskáček - Vánoční příběh v choreografii Youriho Vamose již 16 let patří k vánoční divadelní tradici Národního divadla. Verze maďarského choreografa spojuje originální libreto baletu vycházející z Louskáčka a myšího krále E. T. A. Hoffmanna s povídkou Vánoční koleda Charlese Dickense. Tato kombinace dovoluje hodnověrně vyprávět děj o napraveném lakomci a podivínovi Scroogeovi a umožňuje tanečně ztvárnit základní dějové prvky původního Čajkovského baletu.

Reklama

Doporučované