Hlavní obsah

„Baletku ze mě chtěla mít máma,“ říká ruská primabalerína o dětství u tyče

„Pevné zdraví a radost z těžké profese.“ Co potřebuje baletka k úspěchu, prozradila Světlana Zacharovová.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Světlana Zacharovová patří mezi nejlepší světové baletky. Primabalerína moskevského Velkého divadla vedla mistrovskou lekci na pražské Taneční konzervatoři a zatančila představení Amore.

Článek

„Nebyla jsem jedna z holčiček, které si zkoušejí v pěti letech demi-plié na pískovišti,“ vzpomíná dnešní baletní hvězda o svých začátcích. „Pro malé dítě bylo nejtěžší trávit čas bez rodiny a těžce trénovat.“

Do kyjevské taneční školy ji poslala matka, která se chtěla sama stát baletkou. „Plnila si svůj sen, zpětně jí jsem za to ale vděčná. Mám profesi, jež se stala zároveň smyslem mého života. Prošla bych si slzami klidně znovu.“ Stejný osud popřála i českým studentkám tance. Dodala ale, že na světovou úroveň se dostane jedna z tisíce.

Devětatřicetiletá Světlana Zacharovová zatančila v Praze v představení propojujícím tři díla choreografů ze San Francisca, z Vídně a Německa. Partnery světové baletní jedničky byli Michail Lobuchin, Denis Roďkin a Denis Savin.

Kdo pomohl slavné baletce k úspěchu? Jak odpočívá po náročném představení? A je něco, čeho opravdu lituje? Sledujte ve videu výše.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované