Hlavní obsah

Baletní představení v Brně spojí Shakespeara a hudbu Radiohead

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Slavný příběh milenců z Verony a rockovou hudbu skupiny Radiohead spojuje baletní představení Radio and Juliet, které dokončuje Národní divadlo Brno.

Článek

V sobotu čeká diváky a tanečníky odložená premiéra jako dozvuk sezony poznamenané pandemií koronaviru.

Balet Radio and Juliet se řadí k nejúspěšnějším choreografiím sedmačtyřicetiletého Edwarda Cluga. Nesnaží se věrně převyprávět slavný příběh Williama Shakespeara, ale spíše nabídnout publiku jinou perspektivu.

„Dalo by se říci, že naše představení začíná ve chvíli, kdy Julie spatří vedle sebe ležet mrtvého Romea. Abych to upřesnil, příběh ve skutečnosti dále rozpracováváme pozpátku, skoro jako retrospektivu nějaké nenaplněné lásky,“ popsal Clug.

Choreografie pro jednu tanečnici a šest tanečníků vznikla v roce 2005 pro umělce z Mariboru. V následujících 15 letech vidělo Radio and Juliet publikum v Evropě, Asii i Severní Americe.

Clug, původem Rumun, který se prosadil ve Slovinsku, má za sebou úspěšnou taneční kariéru. Nyní jako choreograf spolupracuje s předními evropskými soubory, třeba ve Stuttgartu, Curychu a Moskvě. Spolupracuje také s Nizozemským tanečním divadlem.

Radiohead patří k nejúspěšnějším britským rockovým kapelám posledních desetiletí. Skladby skupiny zazněly také v neotřelém filmovém zpracování Shakespearova dramatu z roku 1996. Clug už dlouho náleží k fanouškům skupiny.

Reklama

Doporučované