Hlavní obsah

Baletní soubor NDM chystá taneční hostinu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Baletní soubor Národního divadla moravskoslezského (NDM) chystá taneční hostinu. Tanečníci vytvořili dva komponované programy nazvané Taste Ballet Ostrava (Baletní hostina z Ostravy) složené z ukázek z různých inscenací.

Článek

Záznamy budou vinou epidemie koronaviru a uzavřených divadel vysílat jen on-line. „Nemůžeme hrát pro diváky v hledištích, ale můžeme ukázat v domácím prostředí obou našich velkých divadel průřez tím nejlepším, co jsme měli nebo máme na repertoáru,“ řekla šéfka souboru Lenka Dřímalová. Dodala, že cílem programu bude představit tanec a různé taneční styly tradičním divákům, ale i těm, kteří na balet běžně nechodí nebo ho ještě neobjevili vůbec. Některé choreografie byly pro filmování upraveny a některé ukázky jsou nasnímány z netradičních pohledů.

Dva díly hostiny divadlo premiérově odvysílá na youtube a sítích NDM 13. a 27. března. Ke zhlédnutí tam budou vždy dalších sedm dní po premiéře. „Program jsme nazvali Taste Ballet Ostrava a věříme, že si diváci opravdu pochutnají, výběr je velmi pestrý a reprezentativní,“ uvedla Dřímalová.

Všechny ukázky uvede balet NDM v původních kostýmech a na jevišti té scény, na níž soubor běžně jednotlivé inscenace hraje pro diváky - v Divadle Jiřího Myrona a Divadle Antonína Dvořáka.

V první části uvidí diváci ukázky z choreografie Jiřího Pokorného Útěk obra, z b-aletu Arturse Maskatse a Krzysztofa Pastora Nebezpečné známosti. Finále prvního večera bude patřit baletu Don Quijote. Druhý komponovaný večer bude zahrnovat úryvky z inscenace Rossiniho karty, z díla Následky španělského tvůrce Juanja Arquése. „Nemůže chybět klasika klasik v podání Čajkovského Labutího jezera,“ dodala mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Reklama

Doporučované