Hlavní obsah

Baletní večer v Národním divadle Brno připomene Beethovena a jeho dílo

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Tanec, hudbu a operní zpěv spojuje nová inscenace Beethoven, kterou v Národním divadle Brno připravil režisér a choreograf Mário Radačovský. Premiéra se uskuteční v sobotu po ročním odkladu způsobeném pandemií covidu-19.

Článek

Divadelníci chtějí kromě baletního publika oslovit také milovníky opery a orchestrálních i komorních děl Ludwiga van Beethovena, oznámila ČTK Zuzana Kernová za baletní soubor.

„Ctím Beethovenovo dílo i jeho nelehký, přesto obdivuhodný život. Beethoven představuje svobodu, ale zároveň i boj. Neskutečný zápas o každou notu, pokus o dokonalost,“ uvedl Radačovský.

Beethovena uctil Radačovský ve své choreografické práci už v roce 2011 ve Spojených státech. Pro návrat ke skladatelově tvorbě se rozhodl u příležitosti 250. výročí Beethovenova narození, které si hudební svět připomínal loni v prosinci. Divadla v Česku však tehdy kvůli pandemii nemohla hrát pro publikum, proto se podařilo inscenaci dokončit a uvést až nyní.

Stejně jako Beethoven boural zažité přístupy, rozhodl se i Radačovský pro nezvyklé scénické řešení s hudebníky a sborem na jevišti. Tančit se bude před nimi, tedy v bezprostřední blízkosti publika. Během baletního večera živě zahraje také klavírní virtuóz Jiří Hrubý.

Titulní roli nastudovali Martin Svobodník, Ilya Mironov a Petr Hos. V pěveckých sólech se postupně představí operní pěvkyně Jana Šrejma Kačírková, Daniela Straková-Šedrlová, Václava Krejčí Housková, Jana Hrochová a pěvci Aleš Briscein, Richard Samek, David Nykl a Jiří Sulženko. Scénu navrhl spolu s Radačovským Jaroslav Milfajt.

Po sobotní premiéře následují ještě reprízy 14., 16., 20. a 21. listopadu. Představení Beethoven se hraje v Janáčkově divadle.

Reklama

Doporučované