Hlavní obsah

Balijci nechtějí odejít bez svých krav, říká průvodce z Amedu. Sopka ohrožuje 50 tisíc lidí

Jak situaci na východě Bali popisuje místní obyvatel, průvodce Marcel? Poslechněte si nejnovější informace v našem rozhovoru.

 

Reklama

Balijská sopka Agung hrozí výbuchem, místní si s sebou do evakuačních center odvádějí krávy. Situaci na Bali, ve městě vzdáleném asi 30 kilometrů od Agungu, pro Seznam Zprávy popsal místní průvodce.

Článek

Už téměř 50 tisíc lidí bylo evakuováno z okolí sopky Agung na východě indonéského ostrova Bali. Seizmická aktivita v oblasti vyvolává obavy, že by po půl století mohl nejvyšší vulkán na ostrově znovu vybuchnout.

Mezinárodní letiště v Denpasaru, metropoli ostrova Bali, kam každoročně přijíždějí miliony turistů, funguje zatím bez omezení. Letištní úřady ale uvedly, že situaci pečlivě sledují a nevylučují, že bude nutné letiště v příštích dnech uzavřít. Aktivitou sopky Agung nejsou nijak zasažena ani letoviska v jiných částech ostrova. Evakuace se prozatím dotkla jen lidí v okruhu asi 12 kilometrů od sopky. V ohrožené zóně žije asi 62 tisíc Balijců.

„Pořád jsou lidé, kteří evakuaci odmítají. Jedním z důvodů je, že stále nedošlo k erupci sopky. Další důvod je, že mají obavy o dobytek,“ prohlásil mluvčí úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Podle agentury AFP bylo z okolí vulkánu evakuováno také 2 000 krav. Marcel, místní průvodce a provozovatel apartmánů, v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že s evakuací krav je problém, pro zvířata totiž není v provizorních evakuačních centrech místo. Místní ale bez nich nechtějí odejít.

Lidé, kteří museli opustit svůj domov, byli převezeni do provizorních center zřízených ve školních tělocvičnách, sportovních centrech a na dalších místech.

Turistické resorty jsou mimo nebezpečnou zónu

Mluvčí úřadu pro řešení katastrof dnes uvedl, že činnost sopky Agung vstoupila do kritické fáze, což znamená, že magma vystoupalo blízko k povrchu. O tom svědčí stovky mělkých vulkanických otřesů v posledních dnech. Podle Zuzany Pocové, české turistky, která má informace z místních médií, je magma už jen 5 kilometrů od kráteru sopky - obvykle bývá zhruba 100 kilometrů hluboko. Erupce se očekává každým dnem.

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli v pátek a sobotu evakuováni hosté z resortu Relax na severovýchodním pobřeží Bali, který hojně navštěvují čeští turisté. Ostatní turistické resorty na Bali, včetně těch v jižní části ostrova kolem hlavního města Denpasaru, jsou prozatím mimo bezprostřední ohrožení, uvádí na svých stránkách české Ministerstvo zahraničí. Zuzana Pocová ale podotýká, že informace o možném nebezpečí od ministerstva přes systém DROZD získali Češi na Bali před pouhým dnem.

Český zastupitelský úřad v Jakartě doporučuje turistům na Bali, aby se vyvarovali vstupu do evakuovaného perimetru kolem kráteru sopky a sledovali aktuální vývoj situace prostřednictvím místních médií a informací úřadů.

Na rozhovor o aktuální situaci na Bali se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované