Hlavní obsah

Balzerová promluvila o tom, co se stalo na Fidlovačce: „K odchodu jsem byla donucena“

Rozhovor s Eliškou Balzerovou o jejím odchodu z divadla a plánech do budoucnosti.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Oblíbená herečka Eliška Balzerová, která před téměř dvaceti lety stála u znovuobnovení pražského Divadla na Fidlovačce, přijala Výzvu Jiřího Kubíka. V rozhovoru pro Seznam vysvětlila důvod svého náhlého odchodu z divadla.

Článek

„Nebyla jsem vyhozena, odešla jsem dobrovolně, ale v divadle byla atmosféra, ve které už jsem nemohla dál pracovat,“ říká Eliška Balzerová.

Její odchod byl natolik rychlý, že nestihla odehrát ani derniéry svých představení. Prostě koncem června skončila, aniž se s diváky a svými hrami stihla rozloučit.

Co přesně se v divadle stalo? Jakou roli v tom sehrál nový majitel, finančník Jan Koťátko a nová umělecká šéfka divadla Kateřina Dušková? A proč divadlo po odchodu Tomáše Töpfera před pěti lety přestalo dostávat granty od hlavního města Prahy? I na tyto otázky odpovídá Eliška Balzerová v rozhovoru.

Dozvíte se i to, proč se Eliška Balzerová předloni jako tehdejší ředitelka divadla nedohodla na financování s předsedou hnutí ANO a majitelem Agrofertu Andrejem Babišem. „On nám slíbil finanční injekci, ale ta protiváha pro mě byla nepřijatelná,“ říká Eliška Balzerová.

Následně předala divadlo zakladateli finanční skupiny Natland Janu Koťátkovi. A to byl, jak se nyní ukázalo, začátek jejího konce na Fidlovačce.

(Poznámka: Mediální zástupce firmy Natland Group Jan Kubát po zveřejnění rozhovoru uvedl, že Jan Koťátko prodal svůj podíl v Natlandu před tím, než koupil Divadlo na Fidlovačce. „Fidlovačka a cokoliv kolem ní nebyla ani omylem věc, kterou by se zabýval kdokoliv z Natland Group.")

Reklama

Doporučované