Hlavní obsah

Banální kontrola, zastupitel skončil povalený na zemi a spoutaný. Proč?

Záhady Josefa Klímy: Skočili na něj, povalili ho, spoutali, i když je městský zastupitel. Jsou i policisté v době lockdownu nervóznější?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsou policisté v době lockdownu nervóznější? Přibývá videí, na nichž kvůli triviálním přestupkům zasáhnou proti normálním občanům jako proti teroristům.

Článek

„Tady za křižovatkou za námi rozsvítili maják a donutili nás zastavit,“ vypráví Alois Novotný, městský zastupitel města Bruntál u rybníka v centru města. „Řídila přítelkyně a když nás vyzvali: ‚Vystupte si‘, vylezl jsem z auta také. Jednak jsem majitel auta a chtěl jsem nabídnout součinnost, kdyby potřebovali papíry od vozu. Jednak mě jako městského zastupitele zajímalo, jak zdejší policie provádí kontroly. Policisté mi ale začali říkat, abych si vlezl zpátky do vozu. Já se jich ptal podle jakého zákona, protože zákony znám dobře a věděl jsem, že k ničemu takovému je žádný zákon neopravňuje.“

„Chvilku se dohadovali o zákonech, pak na pana Novotného skočili, povalili ho do bláta, snažili se ho spoutat, prostě hrůza,“ potvrzuje jeho výpověď přítelkyně Olga Horniačková.

Nakonec Aloise Novotného opravdu spoutali, odvezli na stanici a podle jeho vyprávění ho nechali víc než hodinu sedět spoutaného a bez roušky, kterou mu při zápase srazili. Prostě, jak tvrdí, zakročili proti němu naprosto neadekvátně.

Jako na zastupitele si na Novotného nestěžuje ani starosta Bruntálu. Podle něj se Alois Novotný projevuje aktivně, argumentuje v diskuzích rozumně a kultivovaně. Navíc v bývalé kapli, kde město pořádá různé kulturní akce, spolupracoval na řadě výstav a koncertů, i s mezinárodní účastí.

Jeho případ není v dnešní covidové době ojedinělý. Naopak se objevuje víc amatérských videí, kde policisté na základě banálního přestupku nakonec zasáhnou proti normálním občanům jako proti teroristům.

Je to tím, že i jim tečou nervy z toho, že jsou zavření doma s dětmi i s manželkami v jakémsi ponorkovém prostředí, bez možnosti jít do posilovny, do kina či do restaurace, prostě mezi lidi? Že i oni jsou obecně předrážděnější, náchylnější ke zkratkovitému jednání?

„Já takové poznatky nemám, protože žádný relevantní výzkum v téhle oblasti neexistuje,“ říká Vladimír Voska, hlavní psycholog Policie ČR. A na otázku, zda to není i tím, že policistům přibyla práce v souvislosti s kontrolou všech vládních opatření, oponuje, že jim zase naopak ubyla práce v důsledku poklesu kriminality. Lidé jsou doma, jejich pohyb je omezen, v noci platí zákaz vycházení – není divu, že poklesl počet vloupání do bytů, do chat, do automobilů i násilné trestné činnosti.

Jak spor bruntálského zastupitele s policisty líčí policejní mluvčí? Jak na něj nahlíží právník? A byla silniční kontrola náhodná? Jaké kroky zastupitel podnikl, aby učinil spravedlnosti zadost?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované