Hlavní obsah

Bangladéš a Barma se dohodly na přesunu Rohingů zpět do vlasti. Členové etnika jsou ale proti

Bangladéš a Barma se dohodly na přesunu Rohingů zpět do vlastiVideo: AP

 

Reklama

První přesun by měl začít již v úterý. Uprchlíci, mezinárodní humanitární organizace i místní úřady ale uvedli, že přípravy na něj jsou teprve v počátcích.

Článek

Bangladéš i Barma trvají na tom, aby návrat Rohingů zpět do vlasti proběhl hladce a bezpečně. Více než 650 tisíc příslušníků muslimského menšinového etnika by se tak mělo podle odsouhlasené smlouvy vrátit zpět do Barmy.

První přesun byl původně plánován na úterý - uprchlíci, mezinárodní humanitární organizace i místní úřady ale uvedli, že přípravy na něj jsou teprve v počátcích.

Sami Rohingové z návratu nejsou právě nadšení. V Bangladéši proti němu v minulém týdnu protestovali. Mnozí z nich uvedli, že se raději budou potýkat s nepohodlím života v uprchlických táborech, než aby čelili nebezpečím, která vidí v návratu do Barmy, například pronásledování a násilí. Bangladéš proto v pondělí uvedl, že přesun odkládá, protože nechce Rohingy do ničeho nutit.

„Pokud na nás budou tlačit, abychom se vrátili, nepůjdeme,” řekl Sayed Noor, jeden z členů etnika. „Museli by nám vrátit naše bohatství, o které nás obrali, vykompenzovat nám to. Přišli jsme sem, abychom bojovali o tyhle věci,” uvedl Noor.

Reklama

Doporučované