Hlavní obsah

Bangladéš chce přesunout sto tisíc Rohingů na pustý ostrov

Podle OSN není vyloučené, že Rohingové jsou v Barmě obětí genocidyVideo: AP

 

Reklama

Navzdory protestům organizací z celého světa Bangladéš pokračuje v kontroverzním plánu. Neobývaný ostrov je kvůli monzunovým dešťům pod vodou.

Článek

Asi sto tisíc rohingských uprchlíků plánuje bangladéšská vláda přesunout na pustý ostrov Thengar Čár v Bengálském zálivu. A to do listopadu roku 2019.

CNN uvádí, že do Bangladéše před útlakem a tažením barmské armády uprchlo z Barmy už celkem milion Rohingů. Od konce srpna letošního roku je to 626 tisíc.

Možnost přesunutí uprchlíků se setkává s kritikou. Plán sice schválila bangladéšská premiérka Šajch Hasína Vadžídová, ale například podle organizace Amnesty International je to obrovská chyba. Ostrov je totiž zatím pustý a neobývaný. Jeho území je kvůli monzunovým dešťům v podstatě celé zaplavené vodou.

V reakci na kritiku ochránců lidských práv provedlo námořnictvo v Bangladéši studii. Výsledkem je to, že ostrov bude obyvatelný po obnově půdy a rekultivaci krajiny.

Rohingská menšina čelí v Barmě dlouhodobému útlaku a v posledních měsících také brutálnímu tažení barmské armády. Barma ale násilí na etniku popírá.

Podle OSN není vyloučené, že Rohingové jsou v Barmě obětí genocidy. „Operace barmské armády proti příslušníkům muslimského menšinového etnika Rohingů nesou známky genocidy,” řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Podle některých expertů je označení situace za genocidu závažné a OSN by měla zasáhnout.

Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše. Dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva.

Reklama

Doporučované