Hlavní obsah

Bangladéší se šíří nejhorší epidemie horečky dengue v historii, nemoc si v Asii vyžádala stovky obětí

Horečku dengue přenáší komár tropický.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Nemoc se šíří také na Filipínách, v Indii, Laosu, Thajsku nebo Singapuru.

Článek

Zprvu se projevuje jako obyčejná chřipka – bolest hlavy, kloubů, vysoká teplota a vyrážka. Za pouhých dvacet čtyři hodin lékaři v Bangládeši diagnostikovali u více než tisíce pacientů horečku dengue. Infekce, kterou způsobuje virus přenášený komárem tropickým (egyptským), může nakaženého zabít.

V Bangladéši už na nemoc zemřelo podle britského týdeníku The Economist přibližně čtyřicet lidí. Horečka dengue zemi sužuje pravidelně, letos se ale vymyká historickou intenzitou.

Podle americké CNN se nemocí letos zatím v Bangladéši nakazilo více než 13 600 lidí. Nejvíce pacientů lékaři v zemi diagnostikovali v červenci (8348). V červnu propukly příznaky viru dengue u 1820 lidí, o měsíc později země zapsala do statistik 184 případů.

„Od té doby, co zaznamenáváme počty případů horečky dengue, s čímž jsme začali v roce 2000, je tento rok epidemie v Bangladéši historicky největší,“ řekla pro CNN Ayesha Akhterová z ministerstva zdravotnictví.

Horečka dengue se šíří napříč Bangladéší, nejvíce nakažených ale hlásí hlavní město Dháka, kde žije více než dvacet milionů obyvatel. Některé nemocnice ve městě pro nové pacienty marně hledají volné lůžko. „Neustále se ujišťujeme, že vláda i privátní nemocnice mají veškeré prostředky k tomu, aby mohly čelit této epidemii,“ sdělila Akhterová.

Na chorobu ročně zemře na celém světě podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) přes 12 tisíc lidí. Žádný stoprocentně efektivní a dostupný lék na nemoc neexistuje.

„Včasný nález nemoci a důkladná léčba ale snižuje riziko smrti pod 1 procento,“ informovala WHO.

Viník jménem globální oteplování

Kromě Bangladéše nemoc bují také ve zbytku Asie. Na Filipínách jen letos zemřelo na horečku dengue 450 lidí, nakažených bylo v zemi za první půlrok sto tisíc. Oproti loňskému roku jde tak podle CNN o 85procentní nárůst. Kromě zmíněných zemí se nemoc vyskytuje v Indii, Laosu, Thajsku, Vietnamu nebo Singapuru.

Šíření nemoci běžné v tropickém a subtropickém pásu do okolí je zaviněno mimo jiné globálním oteplováním. Komáři tropičtí, kteří nemoc přenášejí, migrují do míst, kde se dříve nevyskytovali. Vzrůstají tak obavy, že se horečka dengue v příštích letech vyskytne například na jihu Spojených států, v Austrálii nebo Japonsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované