Hlavní obsah

Baník vyprodal stadion za pár minut, fanoušků Sparty ale do Ostravy moc nepřijede. Proč?

Foto: Profmedia

Poslední vzájemný zápas Baníku se Spartou na jaře rozhodl v závěru Milan Baroš. Baník zvítězil 3:2 a díky vítězství se zachránil v lize. Letos má Ostrava jiné fotbalové starosti, její tým v úvodních šesti kolech prohrál jen jednou a drží se na čele tabulky.

Reklama

Sehnat vstupenku na pondělní ligovou dohrávku Baníku se Spartou bylo prakticky nemožné. Všechny lístky z internetového předprodeje zmizely v noci na středu během několika málo minut. Úplně vyprodáno v Ostravě přesto nebude, téměř prázdný totiž zůstane sektor hostů.

Článek

Fotbalová klasika v Česku táhne: Baník dokázal podruhé během pěti měsíců vyprodat patnáctitisícový stadion na šlágr se Spartou. Rychlost, jakou v noci na středu zmizely vstupenky z internetového předprodeje, zaskočil klub i internetovou společnost Ticketportal. Podle ní se dohrávka 7. kola stala jedním z nejžádanějších ligových zápasů posledních let.

Vstupenky byly do volného prodeje uvolněny přesně o půlnoci, už po pár minutách byly stovky zájemců internetovým systémem řazeny do front. Po hodině už podle zkušeností fanoušků zbyly jen lístky na neatraktivní místa za brankou. A kdo si chtěl vstupenku pořídit až ráno, vůbec se na něj nedostalo.

„Za poslední dobu se nejrychleji prodávaly vstupenky na rozlučku Tomáše Rosického, ty zmizely během pár minut. Finále Fed Cupu bylo vyprodáno do půl hodiny. Co se týče zájmu o pondělní zápas Ostravy se Spartou, mohu potvrdit, že nás zaskočil. Velmi příjemně," říká Lucia Bočánková ze společnosti Ticketportal s tím, že na ligové poměry byla rychlost prodeje vstupenek na toto utkání naprosto výjimečná. A to i ve srovnání s pražským derby nebo duely, které v minulosti rozhodovaly o mistrovském titulu.

Přes to všechno „doslova" vyprodáno v Ostravě nebude. Sektor hostů pro zhruba tisícovku fanoušků totiž zůstane poloprázdný. „Očekáváme, že do Ostravy dorazí zhruba sto padesát našich fanoušků," říká první odhad mluvčí fotbalové Sparty Ondřej Kasík.

Proč tak málo? Mimo jiné i proto, že jim cestu do 375 kilometrů vzdálené Ostravy na jeden z největších zápasů podzimu komplikuje pondělní termín televizní dohrávky. Utkání začíná v 18:00. A po jeho konci se sparťané jinak než vlastními auty ze zápasu domů do Prahy nedostanou. Poslední vlak z Ostravy na Prahu totiž odjíždí už v 19:17, tedy v průběhu druhého poločasu. A ten další až o půl třetí ráno.

Jeden z nejočekávanějších a nejsledovanějších zápasů ligy se tak hraje v čase, který fanouškům úplně nevyhovuje. Nejen na sociálních sítích kolem toho vzniká spousta spekulací. Byl snad termín zápasu zvolen schválně tak, aby kvůli bezpečnosti přijelo sparťanů do Ostravy co nejméně?

Tiskový mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš to vylučuje. Jiná možnost, než hrát šlágr v pondělí prý neexistovala. Očekávaná bitva je policií hodnocená jako vysoce riziková. A tentokrát se navíc kryje s jinou akcí, která o víkendu ochromí Moravskoslezský kraj a dopravu v něm.

Na letišti Leoše Janáčka v Mošnově se totiž konají Dny NATO, kterých se zúčastní zhruba sto tisíc návštěvníků a které si žádají rozsáhlou akci bezpečnostních složek. Organizovat spolu s Dny NATO i rizikový fotbalový zápas, na který musí dohlížet desítky policistů, by prý bylo příliš velké riziko.

Anketa

Měl by se podle vás ligový šlágr hrát v pondělí od 18:00?
Ano
23,4 %
Ne
76,6 %
Celkem hlasovalo 4566 čtenářů.

„O termínu utkání FC Baník Ostrava vs. AC Sparta Praha rozhodla Ligová fotbalová asociace (LFA). Pondělní termín byl zvolen z důvodu, že od pátku do neděle se konají na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě – Mošnově Dny NATO a Dny vzdušných sil Armády České republiky. Tradiční akce významného charakteru každoročně láká desítky až stovky tisíc návštěvníků a letos bude mít bohatý program i v samotné Ostravě," řekl Hanuš.

Sparťanů tak vinou těchto okolností do Ostravy tentokrát nedorazí moc, policie se přesto na zápas velmi důkladně připravuje. Naposledy se oba týmy na Městském stadionu ve Vítkovicích utkaly na konci dubna, sparťanů tehdy přijelo do Ostravy zhruba tři sta. Na stadionu vytrhali sedačky ve svém sektoru a klub byl za jejich chování potrestán pokutou 150 tisíc korun.

„V rámci bezpečnostního opatření budou nasazeni policisté pořádkové i dopravní policie, služby kriminální policie a vyšetřování, stejně jako specialisté antikonfliktního týmu či policisté speciální pořádkové jednotky. Spolupracujeme také s Městskou policií Ostrava. Specifikovat počet policistů před opatřením není reálné," říká před pondělním šlágrem mluvčí ostravské policie Gabriela Pokorná.

Na přímý dotaz Seznamu, zda a za jakých bezpečnostních opatření budou sparťanští fanoušci, kteří nechtějí do Ostravy cestovat po dálnici, čekat na noční vlak, zatím neuměla odpovědět. „Budeme na to reagovat dle aktuální bezpečnostní situace a predikovat v tuto chvíli konkrétní kroky není na místě," řekla.

Co má společného tvrdá hra Baroše s Ostravou a proč česká liga stárne? Odpovídal trenér BaníkuVideo: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované