Hlavní obsah
Online

On-line: První automobilky zavírají továrny kvůli koronaviru

Foto: Dave 7/Wikipedia.org

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Světová ekonomika, centrální banky, finanční trhy, jednotlivé firmy – všichni i dnes sledují šíření koronaviru a snaží se čelit jeho dopadům do byznysu.

Článek

Koronavirus se stále víc zakusuje do evropského i světového byznysu.

Automobilka Fiat, působící v nejvíce postižené zemi Evropy, oznámila, že zavře některé továrny, stejný krok zvažuje španělský Seat. Jsou za tím opatření proti šíření koronaviru, ale především nedostatek dílů, které nedokáže stále ještě dodat Čína.

Evropská komise a Evropská centrální banka už spřádají plány na pomoc nejvíce postiženým oborům i celým ekonomikám. Šéfka ECB Lagardeová vyzvala vlády, aby koordinovanou pomocí zabránily „efektu finanční krize 2008“. ECB zasedá ve čtvrtek a napjaté trhy čekají, jakou formu bude mít její zásah.

V tuzemsku podniky zažívají první den po vyhlášení školních prázdnin, část zaměstnanců zůstala doma. Například v Komerční bance zůstalo na homeoffice třetina lidí, tedy zhruba 2500 pracovníků.

Provozovatelé restaurací už pozorují pád tržeb.

Britská centrální banka na mimořádném zasedání ve středu nečekaně snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,25 procenta. Jde o nouzové opatření, které má zmírnit dopady šíření nového koronaviru na ekonomiku. Sazba je dokonce teď níže, než byla po minulé finanční krizi před více než deseti lety.

  • Výprodej na amerických burzách. Medvědí trh začal

    Když se akciový index propadne od svého vrcholu o více než 20 procent, začíná medvědí trh. To se právě dnes na burzách v USA stalo. Akciový index Dow Jones 30 se propadl o 5,86 procenta a otevřel medvědí trh poprvé od roku 2008. Indexy S&P a Nasdaq se k této metě rovněž blíží.

  • Úroky šly dolů… a evropské akcie s nimi

    Evropské akcie zahájily dnešní seanci silným růstem, který byl reakcí snížení základního úroku britskou centrální bankou. Později ale zisky smazaly a obchodování zakončily na čtrnáctiměsíčním minimu.

    Panevropský index STOXX 600 obchodování uzavřel poklesem o 0,74 procenta na 333,17 bodu. Londýnský index FTSE 100 se snížil o 1,4 procenta na 5876,52 bodu.

  • Pražská burza spadla pod 900 bodů, je nejslabší od prosince 2016

    Pražská burza se propadla už pod hranici 900 bodů, a je tak nejslabší od začátku prosince 2016. Index PX oslabil o 3,03 procenta na 885,10 bodu. Nejvýrazněji zlevnily akcie softwarové společnosti Avast, skoro o devět procent. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy a údajů na serveru Patria Online.

    Ztráty zaznamenaly kromě Prahy i další akciové nebo měnové trhy ve světě. Podle analytiků stojí za ztrátami jednak obavy z dopadů šíření nového koronaviru na ekonomiku, ale také pochybnosti, jestli opatření jednotlivých států pomohou dopady epidemie na hospodářství zmírnit.

  • Ceny ropy klesají, Saúdové a Emiráty budou těžit na maximum

    Ceny ropy dnes klesají kvůli plánům Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů na zvyšování těžebních kapacit. Vyhlídky pro poptávku po ropě se navíc zhoršují v důsledku negativních hospodářských dopadů nového typu koronaviru.

    Severomořská ropa Brent kolem 16:30 SEČ ztrácela 2,3 procenta na 36,37 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o 2,5 procenta na 33,49 dolaru za barel.

  • Babiš a Rusnok: Ekonomika je na dopady koronaviru dobře připravená

    Připravenost české ekonomiky na dopady šíření koronaviru je velmi dobrá, a to jak ze strany vlády, tak i centrální banky.

    Po dnešním setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Babiš zároveň uvedl, že situace českého bankovního sektoru je jedna z nejlepších v Evropě, a proto vláda vyzve banky, aby byly nyní vstřícné k podnikatelům a firmám.

  • Dovoz ojetin by mohl kvůli koronaviru klesnout o třetinu

    Dovoz ojetých aut ze zahraničí by kvůli šíření koronaviru mohl letos na jaře klesnout o více než 30 procent. Loni se přitom v prvním pololetí do Česka dovezlo celkem přes 89 000 vozů, hlavně z Německa a Itálie. Uvedla to Asociace obchodu ojetými automobily (AOOA).

    Původ v cizině má podle předsedy asociace Jiřího Grunda bezmála 50 procent všech prodávaných ojetin v ČR. Itálie a Německo jsou pak tradiční destinace, odkud se jich do Česka dováží nejvíce. „Dokonce třetina německých ojetin ve skutečnosti pochází z Itálie a v Německu jsou jen krátce přihlášeny z důvodu zvýšení důvěry původu,“ podotkl Grund. Podle údajů společnosti Cebia je původem z Německa 21 procent aut na českém trhu a čtyři procenta jsou z Itálie.

  • Fiat zavře některé podniky, Seat to zvažuje

    Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kvůli koronaviru dočasně zastavuje provoz v některých italských závodech. Na případné problémy v souvislosti s koronavirem se připravují rovněž továrny německého koncernu Volkswagen ve Španělsku. Jde o další známky toho, jaké dopady by epidemie koronaviru mohla mít na evropský automobilový průmysl.

    Španělská automobilka Seat, která je součástí koncernu Volkswagen, podle mluvčího zvažuje, že dočasně uvolní z práce zaměstnance továrny ve španělském městě Martorell nedaleko Barcelony. Firma kvůli koronaviru čelí možným problémům v dodavatelském řetězci.

  • Škoda Auto se obává, že kvůli koronaviru nebude mít díly z Číny

    Automobilka Škoda Auto se kvůli koronaviru obává problémů se zásobováním díly vyráběnými v Číně. Díly se dodávají do různých závodů firmy, postiženo jich tak může být v případě nedostatečných dodávek více, řekl vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera. Firma zaměstnancům doporučuje, aby zvážili nutnost všech svých pracovních cest do zahraničí.

    „V souvislosti s koronavirem ponechávají někteří naši čínští dodavatelé své závody nadále zavřené nebo v nich výrobu pomalu rozbíhají,“ řekl Kotera. „To může vést k případnému nedostatečnému zásobování díly a subkomponenty vyráběnými v Číně,“ uvedl.

    Díly vyráběné v Číně se dodávají do závodů automobilky, kde se následně montují do aut. Co by případný výpadek dodávek způsobil, Kotera neuvedl. „U příslušných dodavatelů nadále pozorně sledujeme denní vývoj a průběžně vyhodnocujeme potenciální rizika pro výrobu vozů,“ řekl Kotera.

  • FlixBus zastavil kvůli koronaviru provoz svých linek do Itálie

    Autobusový dopravce FlixBus zastavil provoz svých linek na území Itálie. Spoje budou přerušeny ode dneška do 3. dubna. Jde o všechny vnitrostátní i mezinárodní linky společnosti do Itálie. Své autobusové linky na Apeninský poloostrov přerušil v minulém týdnu také konkurenční RegioJet. FlixBus tak reaguje na cestovní omezení stanovená italskou vládou, která zavedla na celém území země karanténu.

  • Britská ekonomika v lednu nerostla. A teď ještě přišel koronavirus

    Britská ekonomika v lednu nečekaně zastavila růst, zatímco v prosinci se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,3 procenta. Analytici přitom očekávali, že ekonomika přidá 0,2 procenta. Stagnaci britské hospodářství ale vykázalo i v uplynulých třech měsících do konce ledna, oznámil dnes britský statistický úřad. Je to už třetí měsíc po sobě, kdy tříměsíční údaj nevzrostl, což je nejdéle od finanční krize v roce 2009, upozornila agentura Bloomberg.

  • Koronavirus ohrožuje v USA 15 milionů pracovních míst

    Zrušené konference, festivaly, omezení v dopravě a práce z domova. Podle serveru Yahoo Finance, který odkazuje na výpočty Deutsche Bank, ohrožuje koronavirová infekce v USA až 15 milionů amerických zaměstnanců. Bankéři zdůraznili, že nepůjde o propad z měsíce na měsíc, ale v delším časovém období. Podle autora zprávy Torstena Sloka nelze vyloučit, že USA sklouznou do recese, pokud vláda Donalda Trumpa nepřijme rázná opatření na podporu ekonomiky.

  • Britská centrální banka povzbudila akciové trhy v Evropě

    Evropské akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem, který byl reakcí na nečekaný krok britské centrální banky. Ta se rozhodla citelně snížit základní úrok, aby zmírnila dopady šíření nového koronaviru na ekonomiku.

    Panevropský index STOXX 600 asi hodinu po zahájení přidával 2,2 procenta na 342,70 bodu, než část zisků smazal. Londýnský index FTSE 100 ve stejnou dobu vykazoval růst o 1,7 procenta na téměř 6060 bodů.

  • Čína žene dělníky ve Wu-chanu do práce

    Čínské úřady se snaží rozhodit dodavatelský řetězec v provincii Chu-pej a její metropoli Wu-chanu. V této oblasti, odkud začala světová epidemie koronaviru, totiž vyrábí řada podniků spojená s automobilovým průmyslem. Až dosud byly továrny zavřené, podle sdělení úřadů mohou začít alespoň částečně pracovat. Týká se to například japonské Hondy.

  • Pokud budeme jen koukat, zopakuje se rok 2008, varuje šéfka ECB

    Foto: World Economic Forum

    Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová varovala, že pokud evropští politici razantně neodpoví na epidemii koronaviru, zopakuje se krizový rok 2008. A bez dalších detailů dodala, že eurobankéři se do pomoci eurozóně zapojí již v tomto týdnu. Analytici očekávají, že ECB zaplaví trh levnými penězi, aby se bankovní systém nezadrhl.

  • Brusel má záchrannou náplast 25 miliard eur

    Evropská unie v rámci boje s novým typem koronaviru umožní státní pomoc pro postižené firmy a vytvoří investiční fond v hodnotě 25 miliard eur s cílem zmírnit dlouhodobý ekonomický dopad současné epidemie. Shodli se na tom na telekonferenci šéfové zemí a vlád Evropské unie.

  • Roste počet lidí, kteří nejsou schopni splácet hypotéku

    V Evropě prudce roste počet případů, kdy lidé nejsou schopni splácet hypotéku, protože je o příjmy připravila situace kolem šíření koronaviru. Banky v Itálii a ve Velké Británii se už chystají odložit splátky hypotéky pro lidi postižené nákazou. Velká britská banka Royal Bank of Scotland uvedla, že zákazníci, kteří se dostanou do finančních potíží v důsledku koronaviru, mohou požádat o zpoždění hypotéky nebo půjčky až o tři měsíce. Skupina italských bank, která v součtu poskytla 90 procent všech tamních hypoték, odloží splátky na neurčito.

  • Největší americké aerolinky redukují letové řády

    American Airlines (AAL), největší letecká společnost na světě, letos v létě sníží o 10 % počet letů ve srovnání s aktuálním letovým řádem. Redukce začne už v dubnu (bude se týkat 7,5 % domácích letů).

    Společnost Delta Air Lines (DAL), další obr mezi americkými aerolinkami, uvedla, že mezinárodní lety zredukuje mezi 20 až 25 % a vnitrostátní lety o 10 až 15 %.

  • Británie pomůže bankám s úvěry

    Centrální banka Británie také oznámila nový systém podpory malých a středních podniků. Zavede rovněž opatření, která pomohou komerčním bankám snáze poskytovat úvěry. Právě zablokované úvěrové trhy za poslední krize situaci ještě více zhoršily.

    Očekává se, že britský ministr financí Rishi Sunak dnes při předložení návrhu rozpočtu na příští rok oznámí další opatření na podporu růstu a zaměstnanosti. Británie měla dnes ráno 382 potvrzených případů koronaviru.

    V reakci na první snížení úroků od poloviny roku 2016 se britská libra okamžitě propadla k dolaru o více než půl procenta. Posléze ale na dolar ztrácela asi jen 0,1 procenta na 1,2896 USD.

  • Proč britská centrální banka snižuje úroky?

    „Rozsah ekonomického šoku způsobeného onemocněním COVID-19 je sice velmi nejistý, nicméně aktivita ve Spojeném království bude v příštích měsících pravděpodobně významně oslabena,“ zdůvodnila britská centrální banka svůj krok. „Dočasné, ale významné narušení dodavatelských řetězců a slabší aktivita by mohly ohrozit peněžní toky a zvýšit poptávku po krátkodobých úvěrech ze strany domácností a po provozním kapitálu ze strany firem,“ dodala britská měnová autorita.

Reklama

Hlavní zprávy