Hlavní obsah

Banka Goldman Sachs čelí žalobě malajsijské vlády

Malajsijská vláda žaluje americkou banku Goldman Sachs.Video: Profimedia.cz

 

Reklama

Malajsijská vláda zažalovala americkou banku Goldman Sachs a dva její bývalé zaměstnance. Viní je z korupce a praní špinavých peněz v souvislosti s finančním skandálem kolem státního investičního fondu 1MDB.

Článek

Země po žalovaných požaduje kompenzaci nad rámec údajně zpronevěřených výnosů z dluhopisů ve výši 2,7 miliardy dolarů (zhruba 61,5 miliardy korun) a 600 milionů dolarů (13,7 miliardy korun), které bance zaplatila na poplatcích. Generální prokurátor Tommy Thomas dodal, že bude pro obviněné požadovat trest odnětí svobody až na deset let.

Goldman Sachs označila obvinění za neodůvodněná a uvedla, že spolupracuje s vyšetřujícími orgány. Kauzu kolem 1MDB vyšetřují úřady v nejméně šesti zemích, včetně Spojených států, napsaly agentura Reuters a zpravodajský server BBC.

V USA byli tři zaměstnanci banky minulý měsíc obviněni. Malajsijská žaloba je první proti bance jako takové.

Zprávu, že Kuala Lumpur žalobu chystá a bude požadovat peníze zpět, přinesla již minulý týden agentura Bloomberg a akcie Goldman Sachs na ni v pátek zareagovaly výrazným poklesem.

Podle amerických úřadů byly miliardy z fondu 1MDB zpronevěřeny například na nákup umění, soukromého letadla, a dokonce i spolufinancovaly film Vlk z Wall Street s Leonardem DiCapriem. Server BBC připomíná, že skandál sehrál roli i ve volební porážce bývalého malajsijského premiéra, který fond založil.

Reklama

Související témata:

Doporučované