Hlavní obsah

Banka potvrdí, že jste to vy. Začaly práce na snadné komunikaci s úřady

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Reklama

Tři velké české banky založily společnost, která má začít budovat takzvanou bankovní identitu. Přes ni se lidé budou moci v blízké budoucnosti přihlašovat přes internet k službám státu, ale i soukromým firmám.

Článek

Pokud si budou řidiči chtít od příštího roku zjistit po internetu, kolik mají trestných bodů, bude jim k tomu stačit přihlašování, na které jsou zvyklí od své banky. Tedy někteří za pomoci otisku prstu, další podle identifikace obličeje a jiní na základě svých bankovních hesel.

Zatím je přitom přístup k službám státu po internetu možný například s pomocí datové schránky nebo eObčanky a čtečky karet.

Od ledna začne být účinný zákon, který umožňuje využívat bankovní identifikaci i k jiným účelům, než je přístup k účtu. Potenciálně tak až 5,5 milionu občanů, kteří mají bankovní účet, získají nový a snadný způsob, jak na internetu prokazovat svoji totožnost.

Do budoucna se navíc počítá, že stejnou možnost budou moci lidé využívat nejen vůči službám státu, ale i soukromým firmám, jako jsou dodavatelé energií nebo telekomunikačních služeb.

Tři velké české banky – Česká spořitelna, ČSOB a KB, v tomto týdnu založily společný podnik nazvaný Bankovní identita. Společnost si klade za cíl vytvořit jednotnou přihlašovací metodu pro klienty různých bank. A předpokládají, že se k této platformě přidají i další banky působící na českém trhu.

Snadná metoda, kterou už lidé znají

„Je potřebné zdůraznit, že banka pouze potvrzuje identitu klienta - rozhodně nemůže poskytovat údaje o stavu účtu klienta, a naopak ani nezískává informace o detailech obchodního vztahu klienta s provozovatelem elektronických služeb. Jedná se striktně o potvrzení, že osoba, která chce čerpat online službu, je skutečně tou osobou, za kterou se vydává,“ vysvětluje Filip Haering, předseda představenstva nově založené společnosti Bankovní identita, že třetí strany se touto cestou nedostanou ke stavu bankovního konta dané osoby.

„Bude to jednoduchá a hlavně bezpečná cesta, jak ověřit identitu osoby na internetu,“ říká František Bouc z tiskového oddělení České spořitelny.

O nové metodě někteří mluví jako o internetové revoluci. „Můžeme si to představit asi tak, jako si dnes v e-shopu vybíráte, z jaké banky zaplatíte požadovanou částku. Objeví se vám loga jednotlivých bank, vy si vyberete tu svou, přihlásíte se k ní, provedete převod a vrátí vás to zpět na stránky e-shopu,“ popisoval už dříve pro Seznam Zprávy Zdeněk Zajíček, prezident ICT Unie s tím, že podobně bude probíhat i ověřování identity.

Reklama

Doporučované