Hlavní obsah

Banka zrušila hokejovému Liberci úvěr. Kudla do zad, stěžuje si klub

Foto: Profimedia.cz

Stadion Bílých Tygrů Home Credit Arena v Liberci.

Reklama

Ekonomicko-sportovní dopady koronakrize v plné síle. Ruská banka Sberbank zrušila sportovnímu areálu Sport Park, jehož součástí jsou i Bílí Tygři Liberec, provozní úvěr. Krok banky může znamenat až existenční problém.

Článek

Bílé Tygry čeká, stejně jako všechny ostatní kluby, ještě pár těžkých týdnů, ne-li měsíců. Hokej přišel o největší příjmy sezony. Naprostá většina lig ukončila soutěže ještě před play-off, která častokrát vydělá tolik, co zbytek sezony. Už po ukončení soutěže začaly kluby počítat ztráty, jež se nakonec vyšplhaly až ke stovkám milionů korun.

Jinak na tom nejsou ani Bílí Tygři, kteří musí řešit další, možná až existenční problém. Severočeský klub je součástí velkého sportovního komplexu Sport Park, a silně tak pociťuje ztráty, jež jsou spojené se zavřením sportovišť a zrušením veřejných akcí. O to nepříjemnější byla pro firmu zpráva z partnerské banky, která s okamžitou platností zrušila společnosti provozní úvěr.

„V situaci, kdy vyhlášením nouzového stavu přicházíme o 95 % příjmů firmy, přichází kudla do zad z míst, kde byste to čekali nejméně. Bankovní partner nám oznámil, že nám s okamžitou platností ukončuje čerpání provozního úvěru,“ oznámil rozhořčeně klub na sociálních sítích.

Areál Sport Park rozhodnutí banky považuje za nemorální, stejně tak i způsob, kterým zrušení úvěru oznámila. Dle slov vedení společnosti banka svůj krok oznámila po telefonu, bez dalšího vysvětlení. „Ale my se nedáme. Chceme všem slíbit, že to zmákneme a všem závazkům dostojíme, ale bez Sberbank,“ stojí v prohlášení.

Ruská banka situaci odmítla blíže komentovat. „Banka nemůže poskytovat informace o konkrétních klientech a smluvním vztahu, je to předmětem bankovního tajemství. Jsme však ze zákona povinni postupovat s péčí řádného hospodáře a posuzovat tak jednotlivé úvěrové případy,“ uvedla banka na dotaz Seznam Zpráv.

Kvůli zrušení provozního úvěru bude mít firma potíže pokrýt běžné výdaje. „Podraz společnosti Sberbank ohrožuje chod celého areálu a firmy s bezmála stovkou zaměstnanců. Zatímco doteď jsme byli spolehlivým partnerem, ze dne na den jsme rizikovou společností,“ uvedl klub s nadsázkou v prohlášení.

Firma s pomocí partnerského Home Creditu pokryje výplaty zaměstnanců za poslední měsíc. Jaké budou další kroky, se rozhodne v dalších dnech.

Reklama

Doporučované