Hlavní obsah

Bankám roste zisk, pomáhají jim úvěry

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Bankám a spořitelnám v Česku za tři čtvrtletí 2019 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 7,74 miliardy na 70,35 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila Česká národní banka.

Článek

Bilanční suma ke konci září činila 8,038 bilionu korun, což je proti konci roku 2018 nárůst o 558 miliard korun. Zisk z finanční a provozní činnosti bank stoupl koncem září meziročně o 11,2 miliardy na 151,7 miliardy korun. Úrokové výnosy se zvýšily o 39,4 miliardy na 167,1 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 272 milionů na 33,9 miliardy korun.

V České republice působí 49 bank a spořitelen.

„K vyšším ziskům bank dopomohly zejména nové úvěry,“ řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Jak dodal, ekonomický růst v Česku zůstává solidní a přispívá k větší ochotě domácností i podniků zadlužovat se. K lepším výsledkům vedla také výrazná nákladová disciplína českých peněžních ústavů.

Naopak pod setrvalým tlakem jsou podle něj úrokové marže českých bank. „Do jejich snížení promlouvá pokles dlouhodobých korunových sazeb a ostrá konkurence,“ podotkl.

Reklama

Doporučované