Hlavní obsah

Bankéři hlasovali po brexitu nohama. Opouštějí Londýn a usazují se v EU

Ilustrační foto.

Reklama

Brexit spustil odchod zámožných britských bankéřů, který zřejmě ještě není u konce. Zatímco Británie zaznamenává pokles vysoce výdělečných finančníků, evropské země jako Německo či Francie si v jejich počtu polepšily.

Článek

Jednou z největších obav ohledně brexitu byl ekonomický dopad na Británii a omezení exportu do EU. U zboží k němu došlo hned na konci přechodného období, ale Londýn začal pociťovat blížící se brexit mnohem dřív.

Nešlo ale o výrobky ani služby, „nohama“ se k odchodu Spojeného království z EU vyjádřili nejlépe placení bankéři z londýnského City. Ti se rozhodli opustit britskou metropoli, překročili kanál La Manche a usídlili se ve Francii, Německu nebo v Nizozemsku.

Server Bloomberg upozornil, že si exodus nejlépe placených bílých límečků Británie nemůže dovolit, finanční průmysl totiž představuje celých sedm procent HDP země.

Příprava na brexit, míní EBA

Z údajů Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) vyplývá, že se v roce 2019 zmenšil počet britských bankéřů, kteří ročně vydělávali milion eur nebo více. Naopak ve Francii, Itálii či v Německu se počet dobře placených finančníků zvýšil.

„Nárůst lidí s vysokými výdělky byl většinou důsledkem přemístění zaměstnanců z Velké Británie do EU v rámci příprav na brexit,“ uvedl v tiskové zprávě EBA, který v roce 2019 rovněž přesídlil z Londýna do Paříže.

Podíl bankéřů vydělávajících přes milion eur vzrostl v Itálii v roce 2019 o téměř 17 procent, ve Francii o 15 a v Německu o něco více než o devět procent.

Spojené království však zůstává i nadále hlavním domovem úspěšných bankéřů, kteří představují přibližně 71 procent celkových evropských horních příjmů.

Řady finančníků se sice ztenčily z 3 614 lidí na 3 519 během jednoho roku, i tak Británie v jejich počtu hravě předčí všechny hlavní země Unie dohromady. Německo totiž čítá 492 zámožných bankéřů, Francie pak 270 a Itálie 241.

Přesuny zřejmě neskončily

Hranici milion eur a víc překonalo v roce 2019 ve Velké Británii a zbytku EU téměř pět tisíc zaměstnanců bank, což představuje nárůst o 45 procent za deset let. K takovému spurtu přispěly lepší zisky napříč finančním odvětvím a také vyšší odstupné při restrukturalizaci bank, uvedl EBA.

Postavení Velké Británie jako dominantního finančního kapitálu Evropy se však s brexitem ocitlo v nebezpečí. Minulý měsíc totiž ministr financí Spojeného království Rishi Sunak naznačil, že se vzdává snahy o dohodu, která by zachovala přístup Evropské unie k finančním službám se sídlem ve Velké Británii.

Přesun vysoce odměněných finančníků z britských finančních center tak bude pravděpodobně pokračovat. A i kdyby čísla z příštího roku odrážela jakýkoli nárůst osob vydělávajících miliony ve Frankfurtu nebo v Paříži, nezachytí další pokles v Londýně. EBA totiž uvedl, že nebude zveřejňovat žádná další relevantní data pro Spojené království.

Reklama

Doporučované