Hlavní obsah

Bankovní obchod desetiletí: Moneta míří pod křídla PPF

Foto: Seznam Zprávy

Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF 100 % akcií skupiny Air Bank (Air Bank, český a slovenský Home Credit a firma Benxy - provozovatel platformy pro P2P půjčky Zonky) za celkovou kupní cenu 25,90 miliardy Kč. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Moneta Money Bank a PPF dnes oznámily, že se spojí. Vznikne třetí největší banka v Česku dle počtu klientů a dvojka na trhu spotřebitelských půjček. V červnu Moneta návrh předloží akcionářům na valné hromadě.

Článek

Moneta Money Bank podepsala Rámcovou smlouvu o akvizici Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Benxy ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, který na konci března zemřel při pádu vrtulníku na Aljašce. Oznámila to dnes na svém webu v sekci určené akcionářům a také v tiskové zprávě.

Společný podnik se bude opírat o klientskou základnu 2,4 miliony lidí, což z něho po České spořitelně a ČSOB udělá třetí největší tuzemský bankovní dům podle počtu klientů. Ve střednědobém horizontu by se měl díky spojení zdvojnásobit tržní podíl Monety na trhu s hypotékami až na 15 % a podíl na trhu spotřebitelských půjček by měl dosáhnout zhruba jedné třetiny.

„Vedení společnosti Moneta věří, že spojení má potenciál ve střednědobém horizontu zvýšit ziskovost o více než 15 procent,“ píše se v dokumentu adresovaném akcionářům.

Kupní cena: téměř 26 miliard

Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF 100 % akcií skupiny Air Bank za celkovou kupní cenu 25,90 miliardy Kč. Z toho 2,59 miliardy půjde z nadbytečného kapitálu banky a 23,31 miliardy korun z úhrady emisního kurzu skupinou PPF za úpis 291 375 000 nově vydaných akcií Moneta. Nové akcie budou vydány za 80 Kč za akcii a navýší celkový kapitál banky.

Celkový počet vydaných akcií Moneta se tím ze stávajících 511 milionů kusů zvýší na 802 375 000 kusů. Akvizice tak naředí stávající pozici akcionářů o 36,31 procenta.

Po akvizici bude skupina PPF vlastnit dle odhadu 55,38 procenta akcií banky a bude tak povinna učinit povinnou nabídku převzetí spočívající v odkupu až 100 procent akcií Moneta za cenu minimálně 80 Kč za akcii, pokud Česká národní banka nestanoví jinou cenu.

Hodnota banky by tak měla být minimálně na úrovni 40,9 miliardy korun, což představuje ekvivalent 1,5násobku hodnoty vlastního kapitálu na konci roku 2020 a 15,7násobku čistého zisku za loňský rok.

Původní plán na spojení Air Bank – Home Credit – Benxy a Moneta Money Bank

1. fáze: Odkup akcií minoritních akcionářů za cenu 80 Kč za kus, a to až do výše 20 % s možností dalšího jednostranného navýšení podílu PPF až na 29 % (k 30. 4. PPF dosáhla na podíl 29,87 %).

2. fáze: Zahájit jednání o fúzi Monety se čtyřmi firmami z PPF: Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a firmou Benxy (provozovatel platformy pro P2P půjčky Zonky). Spojení mělo proběhnout výměnou akcií v poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Na základě směnného poměru by se počet akcií Monety zvýšil z 511 milionů na 847 429 519, nově vydané akcie by PPF získala výměnou za Air Bank.

Cíl: Směnou a výkupem akcií by PPF v Monetě (přejmenované na Air Bank) celkově mohla získat až 57 procent. Už při překročení 30procentního podílu musí dát povinnou nabídku na odkup minoritních podílů.

Kupní cena bude zaplacena při vypořádání akvizice, které by předběžně mělo proběhnout letos 1. října 2021.

Akvizice je podmíněna souhlasem akcionářů banky na mimořádné valné hromadě, která se bude konat v červnu 2021, přesný termín banka zveřejní do dvou týdnů. Na této valné hromadě bude skupina PPF v roli nejsilnějšího akcionáře s podílem bezmála 30 procent. Kromě souhlasu akcionářů bude třeba schválení Českou národní bankou a Národní bankou Slovenska a získání antimonopolního souhlasu Evropské komise.

Moneta obdržela návrh na odkup až 29 procent akcií banky společně s nabídkou na zahájení akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Zonky od skupiny PPF letos ke konci ledna.

Představenstvo Monety situaci vyhodnotilo tak, že veřejný dobrovolný odkup části akcií banky je v souladu se zájmy akcionářů a případnou fúzi musí akcionáři posoudit na základě dalších jednání.

Na základě veřejného návrhu na odkup akcií zvýšila skupina PPF k 30. dubnu svůj podíl v Monetě na 29,87 procenta. Cena, kterou za akcie nabídnuté v procesu dobrovolné nabídky odkupu zaplatila, činí 11,3 miliardy korun, což je 1,5násobek čisté účetní hodnoty Monety.

Moneta provedla hloubkovou kontrolu u Air Bank a přidružených společností a zahájila vyjednávání o podmínkách případné akvizice.

Akcie Monety na pražské Burze cenných papírů dnes uzavřely na ceně 75,10 Kč za kus, od návrhu PPF se tak zhodnotily o 12,8 procenta.

Obě společnosti už o obchodu uvažovaly v roce 2018, ale nakonec z něj sešlo.

Monetě Money Bank, která je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze, klesl v letošním prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 18,2 procenta na 598 milionů korun. Za poklesem je podle banky absence výnosů z prodeje dluhopisů, které se letos neopakovaly. Provozní výnosy byly nižší zhruba o osm procent, dosáhly 2,7 miliardy korun.

Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, Benxy a český a slovenský Home Credit, loni vytvořila čistý zisk 1,5 miliardy Kč. To je meziroční pokles o 15,6 procenta. Zisky klesly kvůli pandemii koronaviru všem velkým bankám, v průměru vykázaly propad o zhruba polovinu.

Nadace na oddlužení

Dnes Moneta oznámila také vznik své nadace Clementia, která bude od 10. května pomáhat lidem v těžké životní situaci s oddlužením.

Půjde například o nezletilé děti, na něž v rámci dědického řízení po zemřelých rodičích přecházejí závazky v podobě půjčky, hypotéky nebo komerčního úvěru. Nebo oběti trestných činů a nezaviněných dopravních nehod s následnou trvalou zdravotní újmou, v jejímž důsledku přišly o zaměstnání a nejsou schopny dostát svým finančním závazkům.

Nadace pomůže i lidem s prokazatelně omezenou schopností dohlédnout způsoby právního jednání či opatrovníkům nebo zmocněncům klienta, jehož zdravotní stav není způsobilý k jakékoliv formě samostatného života.

Klienti, kteří se dostali do krizové životní situace a nejsou schopni uhradit své dluhy vůči bance, mohou o pomoc požádat prostřednictvím online formuláře na stránkách Nadace Moneta Clementia.

Reklama

Doporučované