Hlavní obsah

Jeden den rozhodl. PPF může na valné hromadě Monety dominovat

Nový šéf skupiny PPF Ladislav Bartoníček.

Reklama

aktualizováno •

Česká národní banka dala souhlas společnosti Tanemo ze skupiny PPF, aby mohla navýšit podíl v Moneta Money Bank až do 30 procent.

Článek

Skupina PPF zvládla další krok na své cestě k ovládnutí Moneta Money Bank a vytvoření třetí největší banky v zemi co do počtu klientů. Mluvčí skupiny Leoš Rousek oznámil, že společnost Tanemo ze skupiny PPF dostala v rámci dobrovolného veřejného návrhu na odkup akcií Monety souhlas České národní banky ke zvýšení svého podílu až do 30 procent.

Znamená to tedy, že skupina PPF může vyplatit akcionáře, kterým skupina PPF nabídla při výkupu 80 korun za jednu akcii Monety. Celková cena, kterou PPF za akcie v rámci dobrovolné nabídky odkupu zaplatí, je podle Rouska 11,3 miliardy korun.

PPF po převzetí akcií dosáhne podle svého prohlášení bezmála 29 procent a navíc bude moci tuto sílu uplatnit již na nejbližší valné hromadě Monety, která je svolána na 28. dubna. K tomu, aby mohla nově získané akcie na této valné hromadě uplatnit je musí, podle podmínek valné hromady, vlastnit nejpozději k 21. dubnu. Aktuálně již PPF vlastní 9,99 procenta a ČNB souhlasila s tím, že PPF může zbývající akcie z veřejného odkupu převzít o den dříve, tedy 20. dubna.

Jako jednotlivý akcionář může mít PPF na valné hromadě dominantní postavení, protože druhý nejsilnější akcionář Chase Nominees Limited drží 8,36 procenta. Celkově je kromě PPF dalších 16 akcionářů s podílem vyšším než jedno procento a ti drží v součtu 40,53 procenta akcií. Často ale jde o banky či investiční společnosti, které drží podíly pro další své klienty.

PPF potřebuje přesvědčit další akcionáře Monety k tomu, aby souhlasili s jejich plánem na spojení Monety a finančních společností ze skupiny PPF, tedy Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Zonky. Podstata plánu spočívá v tom, že by Moneta zfúzovala se společnostmi PPF a za to by této finanční skupině zaplatila svými akciemi, čímž by se celkově PPF dostala k 57 procentům nově vzniklé společnosti.

Na programu valné hromady 28. dubna ovšem téma případného spojení Monety a PPF není a není jasné, zda se ho tam PPF pokusí zařadit.

Původní návrh PPF akcionářům Monety Money Bank

1. fáze: Odkup akcií minoritních akcionářů za cenu 80 Kč za kus, a to až do výše 20 % s možností dalšího jednostranného navýšení podílu PPF až na 29 % (aktualizace: podle nejnovějšího prohlášení PPF dosáhla na 28 % podílu).

2. fáze: Zahájit jednání o fúzi Monety se čtyřmi firmami z PPF: Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a firmou Benxy (provozovatel platformy pro P2P půjčky Zonky). Spojení má proběhnout výměnou akcií v poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Na základě směnného poměru by se počet akcií Monety zvýšil z 511 milionů na 847 429 519, nově vydané akcie by PPF získala výměnou za Air Bank (aktualizace: zmíněné poměry ve startovací nabídce se mohou v pozdějších jednáních měnit).

Cíl: Směnou a výkupem akcií by PPF v Monetě (přejmenované na Air Bank) celkově mohla získat až 57 procent. Už při překročení 30procentního podílu musí dát povinnou nabídku na odkup minoritních podílů.

Moneta obdržela návrh od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, který na konci března zemřel při pádu vrtulníku na Aljašce, letos ke konci ledna. Představenstvo Monety situaci vyhodnotilo tak, že veřejný dobrovolný odkup části akcií banky je v souladu se zájmy akcionářů a případnou fúzi musí akcionáři posoudit na základě dalších jednání.

Nový šéf skupiny PPF Ladislav Bartoníček v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že výsledek těchto jednání a rozhodnutí obou stran o případném spojení očekává „v řádu týdnů“.

„Podíl přesahující 28 procent dává skupině PPF slušnou šanci svůj návrh prosadit, jelikož se valné hromady tradičně neúčastní všichni akcionáři,“ řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Nicméně lze podle něj očekávat, že aktuálně v akcionářské struktuře Monety převažují více aktivističtí hráči. Ti méně aktivní své podíly již raději prodali. „Boj o Monetu tak zdaleka neskončil,“ dodal.

Reklama

Doporučované