Hlavní obsah

Bankovní obchod roku: PPF smlouvat nehodlá

„Podívejte se na výsledky Air Bank,“ reaguje na dotaz o úpravách podmínek fúze s Moneta Money Bank Mel Carvill z Home Creditu.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výsledky Air Bank jsou lepší, než jsme čekali, vzkazuje Mel Carvill ze skupiny Petra Kellnera a Jiřího Šmejce.

Článek

„Do pěti let bychom chtěli, aby nová Air Bank byla největší bankou, co do počtu klientů a jejich aktivity,“ uvedl nedávno pro Forbes spolumajitel skupiny, kam spadá Home Credit a Air Bank Jiří Šmejc. Finanční holding, který spoluvlastní investiční skupina PPF, se totiž chystá na spojení s Monetou Money Bank.

Vloni ohlášený mnohamiliardový obchod, který má stvořit dvojku na trhu ve spotřebitelských půjčkách a trojku co do velikosti bankovní sítě, dostal počátkem roku trhliny, když akcionáři Monety údajně chtějí měnit podmínky transakce. Podle nových zjištění Seznamu ovšem PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, jako majoritního vlastníka skupiny Home Credit a Air Bank, ani Jiří Šmejc, který drží zbývající podíl, smlouvání nakloněny nejsou.

Informacím Seznamu odpovídá i „diplomatická“ reakce Mela Carvilla, člena představenstva nizozemské skupiny Home Credit, pod niž spadají i česko-slovenské aktivity splátkového Home Creditu a Air Bank.

„Mohu říci, že Air Bank nedávno zveřejnila svoje výsledky a jsou mnohem lepší, než se očekávalo. Takže jsme velmi spokojení s tím, jak si naše česká i slovenská společnost stojí,“ uvedl Carvill v exkluzivním rozhovoru pro magazín Byznys na otázku, jak reagují v centrále na Evropské ulici na informace o tom, že Moneta by chtěla měnit podmínky obchodu. „Podívejte se na výsledky, uvidíte sám,“ reagoval pak Carvill na opakovaný dotaz, zda to znamená, že smlouvat nebudou.

Jaké tedy jsou dojednané podmínky? Při vypořádání transakce získá Moneta stoprocentní podíly v Air Bank a v českém a slovenském Home Creditu. Skupina Home Credit v rámci vypořádání transakce získá 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun. To z Home Creditu učiní největšího akcionáře s bezmála čtvrtinovým podílem. Zároveň Moneta zaplatí skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti.

Vedení Monety avizovalo, že by rádo upravilo podmínky fúze tak, aby dosavadní akcionáři měli příležitost odkoupit některé akcie určené pro Home Credit, tak aby skupina neměla tak výrazný vliv.

V téže době pak vyšly výsledky Air Bank za loňský rok. Banka vykázala čistý nekonsolidovaný zisk ve výši 1,4 miliardy korun, což je nárůst oproti roku 2017 o 139 procent. Zároveň se Air Bank pochlubila novými 76 tisíci klienty.

Exkluzivní rozhovor s Melem Carvillem, jehož ukázku najdete nahoře ve videu, je součástí ekonomického magazínu Byznys, který odvysílá celoplošná Televize Seznam tento čtvrtek od 14:00 a v repríze pak od 22:30 a v pátek od 18:15.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované