Hlavní obsah

Bankovní obr pustí do kanceláří jen naočkované. Zbytek má smůlu

Foto: Wikipedia

Morgan Stanley pošle neočkované zaměstnance zpět na home office.

Reklama

Největší banky už nechtějí zaměstnance na home office. Morgan Stanley však zůstává opatrná a zpět do kanceláří chce pustit jen ty zaměstnance, kteří jsou naočkovaní. Přednost očkovaným dávají i další zaměstnavatelé.

Článek

Americká investiční banka Morgan Stanley zakáže zaměstnancům, kteří nebudou očkovaní proti covidu-19, vstup do kanceláří. Podle BBC budou muset dál pracovat na dálku.

Toto opatření začne platit od příštího měsíce. Jeho cílem je ukončit některá opatření související s koronavirem, jako je zakrývání dýchacích cest a dodržování rozestupů.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Ředitel banky James Gorman minulý týden vyzval zaměstnance, aby se vrátili do kanceláří. „Od 12. července budou všichni zaměstnanci a návštěvníci povinni pro vstup do budov Morgan Stanley v New Yorku a Westchesteru prokázat, že jsou plně očkovaní.“

Banka již v některých odděleních zavedla prostory pouze pro očkované. Zatím svým lidem důvěřuje, že nebudou o očkování lhát, ale nevylučuje, že do budoucna bude po pracovnících vyžadovat potvrzení o vakcinaci.

Další investiční banka Goldman Sachs povzbuzovala své zaměstnance, aby se nechali očkovat. „Chápeme, že je to osobní volba.“

Výjimka: Zdraví a náboženství

Komise pro rovné příležitosti v zaměstnávání dala firmám zelenou, aby mohly případně zabránit vstupu neočkovaných zaměstnanců na pracoviště. Výjimku dostanou zaměstnanci, kteří se nechtějí očkovat z náboženských či zdravotních důvodů.

Pokud můžete jít do restaurace v New Yorku, můžete jít i do kanceláře.
James Gorman, ředitel Morgan Stanley

Řada bank zaujímá v otázce home office jasný postoj. „Pokud můžete jít do restaurace v New Yorku, můžete jít i do kanceláře,“ řekl minulý měsíc Gorman a byl by podle svých slov velmi zklamaný, kdyby se američtí pracovníci nevrátili zpět do kanceláří do září.

Podle výkonného ředitele Barclays Jese Stanleyho není práce z domova „udržitelná“. Na virtuálním setkání světového ekonomického fóra uvedl: „Zůstane výzvou zachovat firemní kulturu a spolupráci, kterou tyto velké finanční instituce chtějí a měly by mít.“

Také šéf největší americké banky JPMorgan Jamie Dimon chce mít zaměstnance zpátky v kancelářích, a to od července.

Průzkum mezitím ukázal, že téměř všech 50 největších britských zaměstnavatelů zatím neplánuje úplný návrat pracovníků zpět do kancelářských budov.

Reklama

Související témata:

Doporučované