Hlavní obsah

Akcie čínského obra letí nahoru. Další věřitelé ale klepou na dveře

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zadlužená čínská developerská skupina Evergrande uklidnila investory – dluhy splatné k dnešku zaplatí. Akcie firmy vyskočily o 32 procent.

Článek

Akcie problémové čínské developerské společnosti China Evergrande na burze v Hongkongu prudce posilují. Investory uklidnilo, že se krachem ohrožené firmě, která dluží přes 300 miliard dolarů (6,5 bilionu Kč), podařilo dohodnout s čínskými majiteli svých dluhopisů.

Akcie Evergrande dnes po otevření burzy přidávaly až 32 procent, což byl jejich nejvyšší jednodenní zisk od uvedení na burzu v roce 2009. Poté část zisku smazaly, aby se kolem 8:00 znovu zvedly zhruba o 20 procent. Zisky si připisovaly i jiné realitní společnosti.

Vzhledem k obtížím Evergrande shánět peníze na plnění svých závazků už akcie letos ztratily více než 80 procent. Ve středu, kdy byla dohoda oznámena, byla hongkongská burza zavřená.

Částka dlužná za čínské bondy se odhaduje na 35,9 milionu dolarů, není ale jasné, do jaké míry ji Evergrande uhradí a ani kdy se tak stane. V oznámení pouze stojí, že věc byla vyřešena soukromou dohodou. Už ve čtvrtek má ale nejzadluženější developer na světě splatit také úroky 83,5 milionu, které dluží na zahraničním dluhopisu o hodnotě dvou miliard dolarů a o nichž se ve zprávě nezmínil. Další platby jsou splatné příští týden.

Skupina podle agentury Reuters začala splácet dluhy pomocí svých nemovitostí. Investoři, kteří teď mají zájem o odkup majetku za fyzická aktiva, by měli kontaktovat své investiční poradce nebo navštívit pobočku.

Někteří analytici varují, že pád tak velkého a silně zadluženého developera by mohl mít zásadní dopad na čínskou ekonomiku, který by se mohl rozšířit na globální finanční systém. Čeká se na to, do jaké míry se v záchraně Evergrande bude angažovat čínská vláda.

„Je příliš brzy na to, abychom řekli, zda je to jen krátký oddech, nebo to znamená, že se pracuje na záchranném plánu,“ cituje BBC ředitele Institutu pro studie rozvíjejících se trhů na Hongkongské univerzitě vědy a technologie Donalda Lowa.

A varovné známky se už objevují. Druhý největší akcionář Evergrande, společnost Chinese Estates Holdings, oznámila, že prodala podíl ve firmě za 32 milionů dolarů a plánuje se z ní zcela stáhnout. Podle agentury Reuters to vyplývá z jejího sdělení pro správce hongkongské burzy. K 10. září vlastnila Chinese Estates Holdings podle společnosti Refinitiv Eikon v Evergrande podíl 6,5 procenta.

Čína zasahuje. A nejen u developerů

Krach skupiny Evergrande a případný zásah čínské vlády pak dobře ilustrují, jak se Čína za posledních pět let zásadním způsobem proměnila – zatím se nový kurz projevil hlavně u technologických firem, ale státní zásahy se týkají mnohem širšího spektra firem.

Změnu klimatu v Číně pociťují také evropské firmy. Sice mají stále rekordní tržby i zisky, starosti jim ale dělá možný obrat Číny dovnitř a ruku v ruce s ním další omezení zahraničních podniků na jejím trhu. V Pekingu to řekl prezident Hospodářské komory Evropské unie v Číně Jörg Wuttke, když prezentoval její každoroční zprávu.

„Na první pohled se zdá, že v Říši středu je všechno v pořádku,“ řekl Wuttke. Mnohé evropské firmy dosahují rekordních tržeb a zisků a krátkodobý výhled je celkově pozitivní. Existují ale „znepokojivé signály“, že se Čína stále více obrací dovnitř.

„Tato tendence vyvolává značné pochybnosti o budoucím růstu země,“ pokračoval prezident komory.

Reklama

Související témata:

Doporučované