Hlavní obsah

Banksy nabízel za hlas proti konzervativcům svůj obraz. Podle policie manipuloval volby

Britský umělec Banksy nabízí unikátní dílo za fotku volebního lístku.Video: Háta Sassmanová, Veronika Svítilová

 

Reklama

Anonymní umělec Banksy nabízel lidem své dílo, pokud nebudou hlasovat ve volbách pro konzervativce. Vystavil se tak trestnímu stíhání a výzvu stáhl.

Článek

Britský streetartový umělec Banksy v tomto týdnu zveřejnil na svém Instagramu výzvu pro voliče v blížících se volbách. Uvedl v ní, že pokud mu lidé z Bristolu, Thornsbury, Kingswoodu a Filtonu pošlou fotografii svého volebního lístku, na kterém nebude Konzervativní strana (Conservative Party), pošle jim speciální výtisk svého díla „Dívka s balonkem”. Dílo mělo být na archivním papíře a voličům mělo být rozesláno ve čtvrtek - tedy den po volbách.

Svou nabídku však Banksy odvolal. Způsobila velký rozruch a kritici ji hodnotili jako pokus o manipulaci voleb. O umělce se nakonec začala zajímat britská policie, jež obdržela několik stížností.

„Každá osoba, která se výzvy zúčastní a převezme si dar, se vystavuje riziku trestního stíhání,” uvedla policie na Twitteru. Na základě toho Banksy oznámil, že výzvu odvolává, právě v souvislosti s policejním vyšetřováním.

Reklama

Doporučované