Hlavní obsah

Banksyho loď zachránila přes 200 migrantů, nyní volá o pomoc

Foto: AFP PHOTO / M.V. LouiseMichel / Chris GRODOTZKI, Profimedia.cz

Loď Louise Michel byla zakoupena za výtěžek z prodeje Banksyho uměleckých děl.

Reklama

Známý streetartový umělec Banksy se rozhodl koupit loď a proměnit ji na záchranné plavidlo pro uprchlíky. To má od čtvrtka „pod křídly“ více než 200 migrantů a nyní i značné problémy; nemůže je dostat bezpečně na břeh.

Článek

Prostřednictvím sociální sítě Instagram se britský umělec známý pod pseudonymem Banksy přiznal ke koupi bývalého plavidla francouzského námořnictva. To bylo následně přeměněno na záchrannou loď Louise Michel, jejímž posláním se stala pomoc migrantům. Činnost plavidlo zahájilo minulý týden.

Loď pojmenovaná po francouzské anarchistce ale od pátečního večera volá o pomoc. Uvázla totiž ve Středomoří kvůli příliš velkému množství uprchlíků, které jeho desetičlenná posádka zachránila u pobřeží Libye, napsala agentura Reuters.

V sobotu uvedla posádka plavidla v prohlášení, že se situace zhoršuje a žádosti o pomoc u italských, německých nebo maltských úřadů vyšly zatím naprázdno.

„Louise Michel není schopná se pohnout, už není pánem svého osudu kvůli přeplněné palubě a záchranným člunům po jejím boku. Především ale proto, že Evropa ignoruje naše tísňová volání o okamžitou pomoc,“ uvádí posádka na twitterovém účtu, který byl pro loď zřízen.

Paluba daného plavidla může podle listu The Guardian pojmout pouze 120 lidí. Počet zachráněných k sobotnímu dni ovšem činí 219 osob, mezi kterými jsou také ženy a děti. Ti nejohroženější byli přesunuti na palubu lodi, ostatní jsou od čtvrtka v záchranných člunech k ní připoutaných.

Několik pasažérů bylo během pobytu na moři zraněno, příčinou jsou například popáleniny od paliva. Jeden migrant pak podle prohlášení posádky zemřel, jde o čtvrtého člena, kterého skupina uprchlíků na své cestě ztratila.

„Ti lidé celé dny seděli ve směsi slané vody a paliva,“ cituje list The Guardian Leu Reisnerovou, která stojí ve vedení záchranných operací Louise Michel. Ta také obvinila evropské státy z toho, že nedělají svou práci. „Popírají odpovědnost, zatímco my se snažíme udržet všechny naživu. Potřebujeme okamžitou pomoc.“

Na pomoc bezmocnému plavidlu podle všeho míří loď Mare Jonio patřící organizaci Mediterranea Saving Humans, ta v průběhu soboty vyrazila od břehu města Augusta na Sicílii. Podle nejnovějších informací už k Louise Michel dorazila loď italské pobřežní hlídky, která jí ulevila o přibližně 49 pasažérů.

Ve Středomoří by se s uprchlíky na palubě měly pohybovat ještě další dvě lodi - Sea Watch 4 a tanker Maersk Etienne. Ty dohromady převážejí více než 200 migrantů, jedna z nich dokonce už od 5. srpna, píše Reuters. První zmíněná se momentálně nachází poblíž Banksyho lodi.

Mezinárodní organizace pro migraci a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ve společném prohlášení uvedly, že jsou hluboce znepokojeny pokračující absencí specializovaných pátracích a záchranných týmů pod vedením Evropské unie, které by ve Středomoří působily.

Reklama

Doporučované