Hlavní obsah

Banky ještě ani nestačily zdražit hypotéky a ČNB opět zvyšuje úrokové sazby

Foto: Shutterstock.com

Budova ČNB v pražské ulici Na Příkopě.

Reklama

Centrální bankéři zařadili vyšší rychlost a pouhý měsíc od posledního zvýšení úrokových sazeb zdražili peníze znovu. Klíčovou dvoutýdenní repo sazbu zvýšili o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta.

Článek

Ke zvýšení sazeb se letos bankovní rada České národní banky (ČNB) rozhodla potřetí. Poprvé to bylo v únoru, podruhé koncem června.

Současně se zvýšením repo sazby bankovní rada rozhodla o zvýšení lombardní sazby o 25 bazických bodů na 2,25 % a diskontní sazby o 20 bazických bodů na 0,25 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 3. srpna 2018.

Protože se na základě výkonnostních faktorů české ekonomiky zvýšení repo sazby očekávalo, analytiky nijak zvlášť nepřekvapilo.

„Za pozornost ale stojí dnešní zvýšení diskontní sazby, což je krok, k němuž ČNB přistoupila v rámci stávajícího cyklu zvyšování svých sazeb vůbec poprvé. Bude zajímavé sledovat, nakolik bude mít tento krok vliv na sentiment investorů vůči koruně,” okomentoval čtvrteční rozhodnutí ČNB hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Vzhledem k tomu, že ČNB přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb pouhý měsíc po předchozím zvyšování, nelze zatím na datech úplně ukázat, jak se projevilo červnové zvýšení pro koncové zákazníky komerčních bank.

Poslední publikovaný Hypoindex zaznamenal průměrnou sazbu 2,49 procenta. Jedná se ovšem o průměr za červen, do nějž se zvýšení sazeb 27. června nemohlo promítnout. Červencová data zatím k dispozici nejsou.

Oficiální ceníky bank ale napovídají, že na měsíc staré zvýšení sazeb v největších hypotečních ústavech ještě nereagovaly. České spořitelna dokonce v rámci letní akce snížila sazbu nejprodávanějších hypoték o 20 bazických bodů na 2,49 procenta.

Podobně ani Komerční banka v červnu a červenci nezvyšovala sazby. I ona mírně zlevňovala. Taktéž o 2 desetiny procentního bodu, v tomto případě pro ty, kdo si hypotéku s pětiletou fixací vyřídí on-line.

Toto „nelogické” chování mělo svůj původ ve snaze navýšit podíly na zmenšujícím se hypotečním trhu. Hypoték si totiž lidé berou z různých důvodů výrazně méně než loni. Nyní je ale pravděpodobně, že už banky ke zvýšení sazeb přikročí.

Myslí si to i v České bankovní asociaci. „S dalším růstem měnově politických úrokových sazeb se jejich průmět do tržních úrokových sazeb nejspíše projeví výrazněji,“ říká výkonný ředitel asociace Pavel Štěpánek.

Nereagovat totiž na zvýšení repo sazeb dohromady o 0,5 procentního bodu už by bylo pro banky poměrně obtížné. „Budeme rozhodnutí centrálních bankéřů analyzovat a v nejbližších dnech se rozhodneme, jak na něj zareagujeme,” řekl mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

I akce v České spořitelně skončí 19. srpna a poté se banka vrátí k původním sazbám. Nebo je ještě zvýší. Trh teď totiž čeká oživení, kdy se budou snažit hypotékou „předzásobit” ti, na které by dopadla od října nová regulatorní doporučení ČNB.

Ta nedoporučují půjčovat na bydlení takovým klientům, kteří by poté spláceli víc než 45 % měsíčních příjmů nebo by výše jistiny hypotéky představovala více než devítinásobek jejich ročních čistých příjmů.

Reklama

Doporučované