Hlavní obsah

Banky nemusejí spěchat se zvyšováním úroků z hypoték, říká Jan Pudil z Raiffeisenbank

První díl rozhovoru s bankéřem Janem Pudilem.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

České banky se v marketingových kampaních chlubí digitalizací a otevřeným bankovnictvím. Nejen o tom, co skutečně mohou bankovní digitální kanály přinést drobným střadatelům a investorům, jsme se ve studiu bavili s členem představenstva Raiffeisenbank Janem Pudilem, jehož profesní kariéra je pevně spojená s finančními trhy. Řeč byla také o tom, jak uspět jako makléř, a o dalším vývoji na českém hypotečním trhu.

Článek

První setkání českého střadatele s bankovní digitalizací na sebe často bere podobu vylepšeného mobilního bankovnictví, o které se snaží snad všechny banky na trhu. Digitalizace se ale projevuje hlavně v zákulisí bank samotných. „Využíváme procesy digitalizace a robotizace například v back office, při obchodování s cennými papíry nebo při předschvalování úvěrů,“ jmenuje využití digitalizace v Raiffeisenbank Jan Pudil.

Mobilní bankovnictví je dnes ze strany klientů často nejpoužívanějším kanálem, v aplikaci ale lidé zpravidla stráví jen pár minut. Je na bance, aby se snažila je udržet déle a nabídnout jim další produkty, například investice nebo pojištění. „Je důležité nabídnout klientovi během této krátké doby relevantní obsah, který se mu může hodit při dalším rozhodování,“ zdůrazňuje důležitost neproduktových informací Pudil.

Celoevropská finanční směrnice (PSD2) nutí i české banky k otevřenému bankovnictví, v rámci kterého například klient musí mít volný přístup ke svým účtům v jiných bankách, a to třeba i rovnou z aplikace své domovské banky. Pudil však hrozbu nástupu nebankovních hráčů v Česku (takzvaných FinTech firem) vnímá jako sekundární, podle něj je totiž průměrný český bankovní klient vůči těmto novým subjektům spíše nedůvěřivý.

„Představte si jedno velké fotbalové hřiště, které je řada za řadou plné makléřů a před nimi doslova pole burzovních monitorů,“ vzpomíná Jan Pudil na svou třináctiletou makléřskou kariéru v londýnském finančním centru nazývaném slangově City.

Druhý díl rozhovoru s bankéřem Janem Pudilem.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

„Traderem se člověk nenarodí ani neexistuje studijní obor, po kterém by měl otevřenou cestu do banky nebo k obchodníkovi s cennými papíry. Je to pozice, na kterou se musíte doslova probojovat,“ přibližuje cestu k práci profesionálního makléře Pudil.

Základními předpoklady úspěchu v obchodování jsou podle něj dokonalá znalost toho, s čím obchodujete, neustálé sebevzdělávání a disciplína. „Každý děláme špatná rozhodnutí, ale úspěšný trader musí mít víc těch úspěšných a umět se rychle oklepat ze ztrát,“ popisuje.

Profil úspěšného makléře lze podle Jana Pudila aplikovat i na drobného investora, který by si měl podle něj vyčlenit na obchodování jen tolik peněz, kolik je ochoten ztratit, a hlavně mít disciplínu v uzavírání ztrátových pozic.

„Když investujete do konkrétních akcií, musíte velice dobře znát historii firmy, její ekonomické vyhlídky a sektor, ve kterém se pohybuje. U dluhopisů je potřeba chápat makroekonomickou situaci dané země, vědět něco o fiskální politice její vlády a vědět, jakým směrem se vyvíjejí úrokové sazby,“ přibližuje přístup k jednotlivým typům investic Pudil.

Další možnou investicí jsou finanční deriváty, u kterých je důležité znát podkladové aktivum, na něž jsou navázány, a chápat matematické závislosti daného investičního instrumentu. Je to ale typ investice, který není vhodný pro začínajícího investora, podobně jako investice na měnovém trhu.

„Drobný investor, který chce obchodovat na měnovém trhu, je ve velké informační nevýhodě proti profesionálním obchodníkům v bankách,“ varuje nezkušené investory Jan Pudil. Odhaduje, že letos bude česká koruna posilovat, zatímco americké akcie by si měly dát, minimálně z hlediska technické analýzy, menší pauzu po velice silném růstu zkraje roku.

„Každý investor by měl mít v portfoliu 5 až 10 procent hotovosti jako polštář na zajímavé příležitosti, které může trh nabídnout při poklesech, aby nemusel odprodávat další investice z portfolia,“ doporučuje Pudil.

Co udělá s hypotékami úroková křivka

Zajímavý vývoj sleduje člen představenstva Raiffeisenbank v oblasti českých úrokových sazeb a jejich vlivu na domácí hypoteční trh. Česká národní banka totiž nezvyšuje pětileté a delší úrokové sazby, od nichž se úroky z hypoték standardně odvíjejí, ale zvedá úroky krátkodobé. Úrokový trh se chová nestandardně a paradoxně penalizuje toho, kdo investuje v delším časovém horizontu, a za podstoupené riziko tedy očekává vyšší úrok.

„V Česku jsme svědky takzvané inverzní úrokové křivky, což znamená, že trh očekává, že ČNB v horizontu dvou až tří let bude sazby snižovat,“ vysvětluje Jan Pudil, který proto zatím nevidí důvod, proč by banky měly dále zvyšovat úroky z hypotečních úvěrů.

Reklama

Doporučované