Hlavní obsah

Banky se chystají vyměnit pobočky za internet. Lidé za přepážkami jsou v ohrožení

Které pozice jsou nejvíce v bankách ohrožené? Ty, které nevytvářejí velkou hodnotu, říká personalista.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další finanční ústav připouští, že kvůli změnám může v následujících měsících propouštět.

Článek

Zákazníci už tolik nevyužívají kamenné pobočky bank, vystačí si s komunikací po internetu. Pobočky proto bankám nevydělávají a navíc sílí tlak na růst mezd pracovníků. To jsou v krátkosti důvody, proč banky chystají organizační změny a připouští, že se to dotkne i zaměstnanců.

Kromě ČSOB se změny budou odehrávat i v Komerční bance.

„Banka zjednoduší organizační strukturu a zrychlí interní procesy s cílem nabízet klientům inovace, které jim reálně usnadní řešení běžných i komplikovanějších životních situací. Každá větší transformace může vést i k určitému snížení počtu zaměstnanců,“ připouští Pavel Zúbek.

Připravované propouštění v Komerční bance potvrdil Seznamu i předseda Odborového svazu pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví František Hupka s tím, že zatím není jasné, o kolik půjde lidí.

„Rozumíme tomu, že se bankovní trh vyvíjí. Je ale třeba propouštět koncepčně a ne jen, aby se zalíbilo akcionářům,“ říká Hupka s tím, že má jít řádově v bankách o propouštění v řádech stovek lidí.

Podle Vladimíra Kočího z personální společnosti R4U, která se zaměřuje na hledání specializovaných pozic i bankovnictví, přijdou o práci lidé s menší přidanou hodnotou. „Jde o lidi, co dělají manuální práci, která se dá nahradit stroji,“ říká Kočí. Teoreticky jde podle něj například o zaměstnance na přepážkách.

Reklama

Doporučované