Hlavní obsah

Banky už se třesou, až budou moct dávat půjčky na záchranu podnikatelů

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Přesné parametry úvěrů COVID 2, které připravuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), by měly být známy počátkem příštího týdne. Program se pak spustí zřejmě 1. dubna. Pro úvěry si podnikatelé budou chodit do komerčních bank.

Článek

Ačkoli přesné podmínky subvencovaných úvěrů, které by měly malým a středním podnikatelům pomoct překlenout krizi způsobenou koronavirem, ještě nejsou definitivní, tuzemské banky nezahálejí. Finanční instituce, přes které se budou půjčky rozdělovat, už začínají posílat do světa zprávu, že se programu budou účastnit.

„Informace jsme zveřejnili na našich webových stránkách a v tiskové zprávě. V tuto chvíli jsme před podpisem smlouvy. Spuštění programu předpokládáme 1. dubna,“ uvedl mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Pozadu nezůstala ani Česká spořitelna. „Díky plánované spolupráci s ČMZRB předpokládáme, že pomůžeme obnově podnikání tím, že umožníme menším a středním firmám získat zvýhodněný úvěr až na tři roky. Výše úvěru, o kterou si budou moci podnikatelé žádat, bude od 10 tisíc až po 15 milionů korun na zajištění jejich provozních financí a cash-flow,“ říká Petr Vostrý, Engagement tribe lead pro firemní klienty v České spořitelně.

„Tyto úvěry mohou firmám pomoci překlenout těžké období a udržet tisíce pracovních míst. Primárně je půjde využít na úhradu mzdových nákladů, nájmu, energií, dodavatelsko-odběratelských faktur, materiálu či zásob. S vyřízením úvěru pomohou naši firemní bankéři nebo specialisté pro podnikatele,“ dodal.

Ze zdrojů na bankovním trhu Seznam Zprávy zjistily, že by mělo být rozděleno mezi 30 a 40 miliardami. Státu na programu velmi záleží. Svědčí o tom výše záruk, které k půjčkám bude zřejmě poskytovat. Poskytovaná záruka ze strany ČMZRB bude krýt 80 % jednotlivého komerčního úvěru a podnikatelé budou moci zároveň čerpat finanční příspěvek až jeden milion korun na úhradu úroků. Předpokládaná doba ručení bude tři roky. Pro případ, že celé úvěrové portfolio padne (půjčky se nebudou splácet), mohl by stát bankám vrátit 20 až 25 procent půjčených peněz. Běžně se přitom tato hodnota pohybuje mezi 8 a 10 procenty. Pokud bude problémová jen část úvěrů, banky by měly od státu dostat zpět nějakou hodnotu mezi 20 a 80 procenty.

Půjčky COVID 2 nebudou limitovány žádnou spodní hranicí, jako bylo minimálních 500 tisíc korun u programu COVID 1. „Zájemci budou muset bankám předložit také vlastní ručení nebo garance budoucích příjmů, podstatnou část úvěru ale zaručí ČMZRB. A budou si moci půjčovat třeba jen dvacet nebo třicet tisíc,“ řekl tento týden Seznam Zprávám ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Úvěr je určen pro podnikatele postižené opatřeními kvůli koronaviru, ale banky to nebudou prověřovat, bylo by to administrativně náročné,“ popisuje Havlíček. Hlavním parametrem pro poskytnutí úvěru bude podle něj schopnost úvěr po odeznění krize splácet.

Půjčky v programu COVID 2 mají být splatné s ročním nebo dvouletým odkladem a budou bezúročné. „Pro podnikatele to nebude spojené s žádnými náklady navíc, nebude je to prakticky nic stát,“ řekl Havlíček.

Reklama

Doporučované