Hlavní obsah

Barbarské rituály? Přibývá záhadných zmrzačení koní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na francouzských pastvinách bylo zejména v průběhu léta objeveno několik mrtvých či zraněných koní a poníků. Zvířata k danému stavu ovšem nedospěla přirozenou cestou, podle agentury AP mohlo jít o rituální zmrzačení.

Článek

Na území Francie, od hornaté oblasti Jura na východě až k pobřeží Atlantiku, bylo ohlášeno už téměř 30 útoků na bezbranná zvířata, oznámil to v pátek tamní ministr zemědělství Julien Denormandie s tím, že většina se odehrála v posledních dvou měsících. První útok podle listu Le Point země zaregistrovala už v únoru.

„Odřezávají uši, odstraňují oči, některé zbavili krve,“ popsal Denormandie v pátek morbidní osudy oblíbených zvířat pro France Info. Sám se ještě tentýž den vypravil do jezdeckého klubu v Saône-et-Loire, kde byl v průběhu předchozího dne jeden kůň napaden. „Nic nevylučujeme,“ uvedl k tomu, zda jde o rituální počínání.

Poprvé byl útočník pořádně spatřen v regionu Burgundsko-Franche-Comté. Díky popisu Nicolase Demajeana, který se s celkem dvěma agresory osobně setkal, vydali četníci města Auxerre počítačově vytvořenou podobiznu jednoho z nich.

Demajean je majitelem zvířecího útulku s názvem Ranč naděje a na útočníky byl upozorněn minulé pondělí kvičícími prasaty. Z potyčky, do které se s jedním z nich dostal, sám vyvázl se zraněním paže. Zatímco jeden z útočníků byl zaměstnán bojem, druhý pořezal na bocích dva poníky. Ti se nyní z útoku zotavují, jsou ovšem traumatizovaní, uvedl Demajean.

Následujícího dne se odehrál jeden z útoků v Saône-et-Loire, kdy po napadení vykrvácel mladý poník. V jiném případě byly zvířeti odebrány některé z orgánů. O život v červnu přišel i osel, píše AP. Svět koní ve Francii sužuje strach.

„Všichni se bojíme,“ okomentovala situaci Veronique Dupinová z vedení jezdeckého klubu v Yvelines v blízkosti Paříže. Její klub už minulý rok kvůli obavám z podobných vetřelců nainstaloval do svých prostor kamery, zároveň v něm někdo každou noc přespává. I přes tato opatření ovšem uvedla, že pocitově „nejsou v pohodě“ a zdůraznila zranitelnost koní.

Podobné ubližování koním není francouzským fenoménem nebo něčím zcela novým. Už v průběhu 80. a 90. let 20. století byly zmrzačeny stovky koní v Británii a následně v Německu. Činnost dokonce sahá až do středověku, kdy byly koním uřezávány ocasy nebo uši jako pomsta jejich majitelům.

Reklama

Související témata:

Doporučované