Hlavní obsah

Barbie oblékla do hidžábu. Chce, aby vyrůstající generace netrpěla předsudky

Barbie oblékla do hidžábu, chce aby vyrůstající generace netrpěla předsudky.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Muslimka se potýkala s negativními ohlasy okolí kvůli svému zahalování. Z generace své dcery chce udělat laskavější lidi bez předsudků. Pomoci tomu mají panenky Barbie oblečené do hidžábu.

Článek

Gisele Fettermanová je muslimkou a matkou pětileté dcery. Po přestěhování do USA často čelila slovním útokům, protože chodila kvůli svému náboženství zahalená.

Stejný problém pocítila i Safaa Bokhariová. Ta dříve nosila šátek a závoj, který jí zakrýval obličej. Kvůli negativním reakcím okolí nosí už jen dlouhé rukávy a kalhoty. Strach z diskriminace u ní ale zcela nezmizel.

Fettermanová proto přišla s myšlenkou zahalit oblíbené panenky Barbie do hidžábu. Doufá, že když se dorůstající generace v brzkém věku seznámí s odlišnostmi okolí, bude k ostatním laskavější a sama bude trpět menšími předsudky.

Panenky v hidžábu se mezi lidmi rychle šíří, dozví se tak více informací o náboženství a významu tohoto oděvu. Od 1. dubna bude možné hidžáb pro panenky zakoupit online, výtěžek půjde na charitu.

Fettermanová by si přála, aby se zahalené panenky ještě více rozšířily mezi lidmi, není ale jedinou, kdo s tímto nápadem přišel. Farmakoložka Haneefa Adamová už před více než rokem založila instagramový účet, na který vkládá fotky panenek Barbie zahalených do hidžábu. Účet sleduje již více než 78 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované