Hlavní obsah

Barca baví, ale u mě by Messi musel presovat, směje se Holoubek, host sobotního přenosu Televize Seznam

Ve videu si přehrajte reportáž z návštěvy Jindřicha Šídla na utkání Celta Vigo – Real Madrid. Uvidíte v ní domácí hvězdu Iega Aspase, stejně jako Lucase Vásqueze, nastupující star Realu.Video: DIGI Sport

 

Reklama

S jeho jménem je spojena zatím poslední letenská radost v evropských pohárech: David Holoubek vedl před dvěma lety pražskou Spartu k vítězstvím nad Interem Milán a Southamptonem. Od té doby se mnohé změnilo, jak na Letné. tak v kariéře mladého kouče, který nyní vede slovenský Ružomberok. V sobotu právě David Holoubek v roli hosta fotbalového přenosu Televize Seznam obohatí svými odbornými postřehy zápas španělské ligy FC Barcelona-Vigo. Studio moderované Jindřichem Šídlem začíná v 18.15.

Článek

Právě Jindřich Šídlo navštívil nedávno utkání La Ligy mezi Vigem a Realem Madrid. Jeho minireportáž, kterou tam pořídil, si můžete pustit ve videu nad tímto textem. Jak uvidíte, Jindřich se setkal i s Iego Aspasem, největší hvězdou Celty Vigo.

V sobotním studiu se pro změnu setká s Davidem Holoubkem, který nyní vede Ružomberok. A v debatách jeho trenérského týmu je právě španělská liga velmi častým tématem. „Můj asistent Jirka Jarošík, který hrával za Zaragozu a Alavés, mluví o španělském fotbale pořád. Zrovna Vigo, které teď na Barceloně bude hrát, nás hodně zajímá. Oni mají velké výkonnostní výkyvy, ale ta ofenzivní linie hry, na kterou sázejí, je velmi inspirující,“ zdůrazňuje Holoubek.

Líbí se mu samozřejmě i Barcelona, ale... Když mluví o jejím lídrovi, kterým je Lionel Messi, zmíní Holoubek právě i jisté ale... „Messi má pro diváky bezpochyby velmi atraktivní styl, skvělé vedení míče, dribling, umí zahrávat standardky, disponuje perfektní střelou. Ale na můj vkus, jak bych to řekl... Já mám rád týmovější fotbal, takže by mi udělal radost, kdyby se po ztrátě míče víc věnoval presinku, snaze získat rychle balon zpátky.“

Kdysi, ještě v časech, kdy Barcu vedl Pep Guardiola, přitom i Messi presoval stejně poctivě jako ostatní. „Ano, kdysi to dělal. Teď už si vyloženě jenom vybírá situace, kdy cítí, že by z toho něco mohlo být,“ všiml si Holoubek.

Když mu ale položíte záměrně provokativní otázku, zda to znamená, že by tedy Messiho do svého týmu nechtěl, hned to vyvrací: „Tak bych to určitě neformuloval, to prostě nejde nechtít takového fotbalistu. On toho týmu dává spoustu, díky těm svým gólům a finálním přihrávkám, jejich prostřednictvím samozřejmě Barceloně dělá body do tabulky, to je jasné. Ale kdybych ho měl hypoteticky v týmu já, chtěl bych po něm, aby dělal i jiné věci, když se mě tedy na to ptáte,“ dodává s úsměvem.

Guardiola prohlásil o Messim, že je nejlepším fotbalistou, jakého kdy viděl. „Klidně přejde přes tři čtyři hráče, všechno je v jeho podání jednoduché."

Napřímo se David Holoubek s Barcelonou potkal jedinkrát. „A to si tím ještě nejsem úplně jistý, ale mám pocit, že se sparťanskou U12, tedy s týmem do 12 let, jsme se s Barcou před lety potkali na turnaji v Nizozemsku,“ vybavuje si matně. „Španělští trenéři pracují s trochu jinou typologií hráčů,“ naznačil, že se individuální technická výbava pro ovládání míče u španělského a českého fotbalisty poměrně výrazně liší. „Vede k tomu jednotná španělská filozofie přípravy mládeže i herního stylu,“ doplňuje kouč.

„Když jsem byl u ligového áčka Sparty, měli jsme ve Španělsku zimní soustředění. Trénovali jsme tam, ale hráli s týmy z jiných zemí, co se tam také připravovaly, protože domácí Španělé samozřejmě hráli soutěže," říká Holoubek. „Ale vybavuju si, jak jsme se s trenérským štábem vydali v rámci toho soustředění na výlet, na ligové utkání Valencie-Eibar. A řeknu vám, tam nám všem spadly brady. Oboustranně skvělý fotbal, dodnes to mám před očima. Ten zápas se jim vyloženě povedl, z obou stran neskutečná jízda, hlavně Eibar mě tím tehdy ohromně překvapil.“

Tabulka střelců španělské La Ligy:

Jako úspěšný trenér dorostu v létě 2016 doplnil coby asistent realizační tým tehdejšího trenéra Zdeňka Ščasného. Ten pak po neúspěchu v derby rezignoval a Holoubek byl ve svých 36 letech jmenován dočasným koučem Sparty. V rámci této etapy zvládl vítězně už zmiňované zápasy Evropské ligy s milánským Interem i Southamptonem, za potlesku letenských fanoušků s týmem Sparty vyválčil postup ze skupiny.

Holoubek v té době teprve finalizoval studia profilicence, potřebný certifikát ještě v ruce nedržel, a tak musel být dle předpisů doplněn ve vedení týmu sportovním ředitelem Tomášem Požárem.

To jsou oni:

Vstup do jara ale dopadl katastrofálně, debaklem v Rostově na Donu 0:4 a po vyřazení z Evropské ligy tým kolaboval i v domácí soutěži. A tým místo Holoubka v průběhu jara převzal Petr Rada.

Mladý trenér se vrátil ke sparťanské mládeži, v prosinci 2017 pak vystřídal Jindřicha Trpišovského v Liberci. Na pohárové příčky tým nedovedl a na další spolupráci se pod Ještědem nedomluvil. A tak po něm hbitě sáhl Ružomberok.

„Čeští trenéři mají v Ružomberku dobré jméno, pan Komňacký tu v roce 2006 získal s Honzou Nezmarem mistrovský titul, od té doby tu mají Čechy rádi," usmívá se Holoubek. Před ním u týmu Ružomberka působili třeba Petr Uličný, Přemysl Bičovský, Michal Bílek, František Straka, Aleš Křeček či Jozef Chovanec.

Dvojice David Holoubek-Jiří Jarošík tu pracuje od léta, tým přezimuje na průběžné čtvrté příčce. „Jestli jsou s tím šéfové klubu spokojeni? To byste se musel zeptat jich. Samozřejmě by každý chtěl být ještě radši první nebo druhý,“ usmívá se.

Foto: Profimedia.cz

David Holoubek (v popředí) spolu se svým asistentem Jiřím Jarošíkem, v létě jejich Ružomberok v přátelském utkání změřil síly se Spartou.

Za klubem MFK Ružomberok stojí podnikatel Milan Filo, který bývá zařazován mezi nejbohatší Slováky. V Ružomberku vlastní velké papírny, řadu aktivit rozvíjí i v Česku. V roce 2018 obdržel od českého prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání, kterým byl oceněn coby mecenáš umění.

„V Ružomberku podporuje pan Filo i řadu dalších sportů, nejen fotbal," zdůrazňuje Holoubek. Do toho, aby svého současného šéfa srovnával třeba s Danielem Křetínským, majitelem Sparty, se ale nežene. „To po mně prosím raději nechtějte, do toho bych se nerad zamotával.“

České fanoušky zaujmou hlavně dvě jména na ružomberské soupisce. Filip Twardzik má český pas, německou fotbalovou školu (Erfurt, Hertha) a osobní historii s předzvěstí velké kariéry v mládeži Celtiku, zraněním i epizodou v Boltonu. Teď je mu 25 let a působí v Ružomberku. „Má ohromný kreativní potenciál. Ale občas se pouští do řešení až příliš riskantních,“ glosuje Twardzikův podzim David Holoubek.

V závěru krátkého videa Twardzikův parádní gól ze střední vzdálenosti v barvách boltonské U21:

Sparta Holoubkovi na hostování do Ružomberka půjčila Zinedina Mustedanagiče. „Když byl na hostování v Dukle, moc toho nenahrál, pak se moc nedostával do hry ve Spartě, takže v klíčovém věku mu dost chyběla herní praxe. Teď si musí přes zimu máknout, aby nás přesvědčil o tom, že má být v sestavě u nás. Od nás trenérů podporu má, ale jak říkám, musí nás o tom přesvědčit, je to na něm,“ podotýká Holoubek.

Nejlepším podzimním střelcem Ružomberka byl Ismar Tandir. „Má americký pas, ale kořeny v bývalé Jugoslávii,“ vysvětluje Holoubek. Tandir začal sezonu parádně, nasázel v rychlém sledu 8 gólů, bohužel pro něj i pro tým přišel ale ten dosud poslední 6. října. „Pak mu trochu ulítla hlava, už se asi viděl v Premier League nebo Bundeslize,“ povzdychne si Holoubek.

Lionelu Messimu, Luisi Suárezovi nebo Ivanu Rakitičovi už hlava nikam uletět nemůže, jsou na vrcholu fotbalové pyramidy, září v dresu Barcelony. Na jejich výkon proti Vigu se na Televizi Seznam můžete podívat v sobotu. U sledování studia, jehož hostem bude David Holoubek, vás Jindřich Šídlo uvítá v 18.15.

Reklama

Doporučované