Hlavní obsah

Turismus ničí Barcelonu, město zakázalo nové hotely v centru

Barcelona zavádí opatření, aby zmírnila přebytek turistůVideo: Oliver Sálus

 

Reklama

Přebytek turistů se pro Barcelonu stává skutečným problémem, tlačí nahoru ceny nemovitostí a zdražuje služby.

Článek

Barcelona pokračuje v boji s cestovním ruchem, jehož výrazný nárůst komplikuje život lidem, kteří ve městě žijí. V pátek městská rada zavedla nová pravidla, která mají omezit stavbu hotelů v centru města a také stanovila strop pro soukromé domácí nájemné prostřednictvím webových stránek, známé jako Airbnb. Změny začnou platit v únoru.

Plán rozděluje město na čtyři zóny, přičemž v té centrální zakazuje otevírat nové hotely, a to i v případě, že některé jiné ukončí provoz. V druhé zóně širšího centra budou moci nové hotely nahradit jen ty, které se uzavřely. Ve třetí části Barcelony je nárůst počtu lůžek omezený na 4000 a čtvrtá, okrajová oblast zůstala bez regulace.

Hlavní město Katalánska s 1,6 milionu obyvatel a téměř tří milionovou aglomerací přivítá ročně až 30 milionů turistů. Místní obyvatelé populárních oblastí v centru města jsou oproti cizincům v menšině. Turismus je tak mezi místními v posledních měsících považován za největší obavu, překonal dokonce i strach z nezaměstnanosti.

Místní obyvatelé v důsledku turismu trpí

„Nejsme proti cestovnímu ruchu, ale potřebujeme nějaká pravidla,” řekl CNN mluvčí městské rady. „Do Barcelony proudí stále více turistů. Je pěkné, že každý chce vidět naše město, ale místní obyvatelé tím v této míře stále víc trpí,” dodal.

Pronájmy bytů prostřednictvím Airbnb vyhnaly náklady na bydlení nahoru, ve městě je navíc nedostatek dostupného bydlení pro místní obyvatele. Již v listopadu loňského roku se Barcelona stala prvním městem na světě, které udělilo Airbnb pokutu kvůli inzerci prázdninových ubytování.

Podle oficiálních čísel je v Barceloně k dispozici na 160 tisíc pokojů pro hosty. Většinou se nachází v hotelích přímo v centru města. Zhruba 10 tisíc možností ubytování pak funguje skrze soukromé pronájmy.

Video: Podívejte se, jaká opatření proti turismu zaváděla Barcelona na konci minulého roku.

Turismus generuje vysoké zisky a pracovní místa

Na druhou stranu, Barcelona je na turismu značně závislá. 30 milionů turistů ročně generuje městu obrovské peníze a vytváří až 14 % pracovních míst.

Španělsko je třetí nejnavštěvovanější zemí světa. V roce 2015 zemi navštívilo okolo 68 milionů turistů, kteří zde utratili 57 miliard eur (zhruba 1,5 bilionu korun). Na oblíbenosti Španělska se podílely i nedávné teroristické útoky ve Francii, Turecku či Egyptě. Z navštěvování těchto destinací mnoho lidí ze strachu upustilo, většina z nich si vybrala slunné Španělsko.

Reklama

Doporučované