Hlavní obsah

Baristka roku prozradila, co je špatně na české klasice. Turkovi

Rozhovor s baristkou Terezou Balou jsme natáčeli v jejím školicím středisku v pražském Karlíně (video: Lukáš Roganský).Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Tereza Balá pracuje v pražírně kávy Doubleshot a věnuje se trénování budoucích baristů. O přípravě kávy toho ví jako málokdo.

Článek

„O naše kurzy je zájem i mezi laickou veřejností,“ říká Tereza za pultem svého školicícho střediska v pražském Karlíně, hned vedle kavárny Můj šálek kávy. „Čím dál víc sem chodí i lidé, kteří se chtějí dozvědět víc o kávě, zdokonalit se v její domácí přípravě i pochopit, v čem práce baristy spočívá.“

Pro české klienty kaváren je podle Terezy Balé typická „káva s mlékem“. Dominuje všem objednávkám, a to v míře, která nemá v jiných státech obdoby. Ona sama si kávu vychutnává raději bez jakýchkoliv přísad, tedy bez mléka a rozhodně bez cukru.

Tereza Balá před šesti lety vyhrála v národní soutěži Barista roku, v mezinárodním klání se pak umístila v první třicítce. Letos se jí jako trenérce podařilo dovést jednoho z kolegů k umístění v první trojce v národní soutěži.

Ve videorozhovoru, který najdete nahoře v tomto textu, Tereza Balá vysvětluje, kolik šálků kávy denně je bezpečných, kteří lidé a proč chodí na její kurzy do školicího centra pro baristy a co si ona myslí o české klasice – turkovi.

Podívejte se do zákulisí debaty Seznamu Budoucí Česko.

Tereza Balá je jedním ze šesti hostů, které Seznam pozval na speciální debatu Budoucí Česko. Lidé pod třicet let, úspěšní ve svém oboru, zde budou mluvit o úspěších roku 2016 a očekáváních od roku 2017. První část debaty uvidíte na Seznam Zprávy 28. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované