Hlavní obsah

Barmská armáda poprvé přiznala, že zavraždila příslušníky Rohingů, kteří se našli v masovém hrobě

Barmská armáda přiznala, že vraždila RohingyVideo: AP

 

Reklama

Barmská armáda uvedla, že její členové společně s buddhistickými vesničany zabili muslimské „teroristy”, které vojáci zajali při povstaleckých útocích na začátku září.

Článek

Barmská armáda přiznala, že její vojáci společně s buddhistickými vesničany zavraždili deset příslušníků muslimského menšinového etnika Rohingů. Jejich těla se našla v masovém hrobě v jedné z vesnic v Arakanském státě na severu Barmy.

Případ je  prvním přiznáním provinění barmských bezpečnostních sil, které po srpnových útocích rohingských povstalců zahájily v Arakanském státě razie, v jejichž důsledku z převážně buddhistické Barmy uteklo do sousedního Bangladéše přes 650 tisíc Rohingů.

Barmská armáda uvedla, že její členové společně s buddhistickými vesničany zabili muslimské „teroristy”, které vojáci zajali při povstaleckých útocích na začátku září. „Vesničané a příslušníci bezpečnostních složek přiznali, že spáchali vraždu,” citovala barmskou armádu agentura Reuters ve středečním prohlášení.

Vojáci se měli bránit před Rohingy s meči

Masový hrob s deseti těly byl objeven 18. prosince v jedné z pobřežních vesnic asi 50 kilometrů od metropole Arakanského státu Sistwei. „Bezpečnostní složky prováděly 1. září v oblasti čistící operaci, když byly napadeny bengálskými teroristy ozbrojenými holemi a meči,” napsala dále armáda v prohlášení. Barmské úřady hovoří o Rohinzích jako o Bengálcích, nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše, a neuznávají jejich etnikum.

„Deset útočníků bylo polapeno, zbytek zahnala armáda na útěk střelbou do vzduchu. Zajatci měli být předáni policii, ale ozbrojenci pokračovali ve svých útocích a zničili dvě vojenská vozidla výbušninami,” napsala dále armáda s odvoláním na výsledky vyšetřování případu.

„Rozhořčení buddhističtí vesničané, kteří při útocích ozbrojenců ztratili své příbuzné, chtěli zajatce zabít. Nahnali je do hrobu na okraji vesnice a pobodali je. Příslušníci bezpečnostních sil je pak zastřelili,” dodává se v prohlášení s tím, že zodpovědní budou pohnáni ke spravedlnosti.

OSN a Spojené státy již dříve označily kampaň proti Rohingům za etnickou čistku. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn prohlásil, že operace barmské armády proti muslimské menšině nesou známky genocidy. Barma tato obvinění odmítá.

Reklama

Doporučované