Hlavní obsah

Barmský puč v Londýně: Velvyslance vyhodil jeho podřízený

Foto: Profimedia.cz

Barmský velvyslanec Kyaw Zwar Minn před dveřmi své ambasády v Londýně.

Reklama

Barmský velvyslanec v Londýně byl nucen přenocovat ve svém osobním voze před ambasádou poté, co z ní byl vyhozen. Důvodem byla podpora demokratické vůdkyně Su Ťij. Britské ministerstvo uvedlo, že situaci monitoruje.

Článek

K nezvyklému incidentu, který samotný sesazený velvyslanec Kyaw Zwar Minn označuje za „puč uprostřed Londýna“, došlo ve středu. Stalo se tak poté, co Minn vyzval barmskou armádu, aby propustila zadrženou demokratickou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij.

„Byl mi odepřen přístup do budovy ambasády… Tento typ puče se nestane,“ uvedl Minn, když stál před budovou ve čtvrti Mayfair, kde vykonával svou práci od roku 2013. „Tohle je moje budova. Musím jít dovnitř. Proto tady čekám,“ dodal.

Minnovi byl udělen zákaz vstupu a byl zbaven funkce velvyslance na základě rozkazu vojenského atašé. Pro britský deník The Daily Telegraph uvedl: „Když jsem ambasádu opustil, vtrhli do ní. Jsou to lidé z armády. Řekli, že dostali instrukce z hlavního města, a tak mě dovnitř nepustí.“

Fotografie, jak Minn stojí v civilním oblečení před budovou ambasády a hovoří se strážníky z metropolitní policie, si získaly pozornost na sociálních sítích. Vyjádřit mu podporu a nesouhlas s vojenským pučem, který v Barmě proběhl 1. února, dorazili i demonstranti. Policie je nicméně upozorňovala, že kvůli pandemické situaci není možné se hromadně scházet. Nikdo ale zatčen nebyl.

Britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je se situací obeznámeno a snaží se získat podrobnější informace o celém incidentu. V březnu nicméně britský ministr zahraničí Dominic Raab vyzdvihl Minnovu „kuráž a patriotismus“ poté, co se postavil za propuštění Su Ťij. Pro BBC Minn tehdy uvedl, že puč Barmu rozděluje a hrozí občanská válka. Dodal také, že svým prohlášením rozhodně „svou zemi zradit nechce“.

Barmská armáda tehdy reagovala prohlášením, že dá příkaz k Minnovu návratu zpět na ministerstvo zahraničí, jelikož se „nechová v souladu se svými povinnostmi“. Proto nebylo pro zaměstnance ambasády, kteří budovu museli při převratu také opustit, překvapením, když se novým velvyslancem stal jeho bývalý zástupce Chit Win, uvedly zdroje z okruhu diplomatů. Právě on a vojenský atašé jsou podle Minna za puč zodpovědní.

Není to poprvé, co se Barma pokusila sesadit svého reprezentanta v zahraničí. Poté, co se k puči vyjádřil kriticky minulý měsíc barmský vyslanec OSN Kyaw Moe Tun a vyzval mezinárodní komunitu, aby použila „jakékoliv prostředky“ k tomu, aby v zemi pomohla ustanovit civilní vládu, vyzvala armáda k jeho propuštění. Moea nicméně OSN podpořila.

Podle barmské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP), sídlící v Thajsku, zemřelo od začátku vojenského převratu kolem 600 lidí, z toho 50 dětí. Organizace ve středu oznámila, že vojáci se aktuálně zaměřují na potlačování disentu ve venkovských oblastech a jako rukojmí si berou jejich příbuzné.

Bývalí členové vlády vzešlí z demokratických voleb zaevidovali 180 tisíc případů, kdy došlo k porušení lidských práv, včetně mučení nebo zabití.

Barmská armáda nicméně trvá na tom, že se vůči demonstrantům „chová demokraticky“. Vůdce vojenské vlády, generál Min Aun Hlain, včera pro státní televizi uvedl, že účastníci protestů chtějí Barmu především „zničit“.

Reklama

Doporučované