Hlavní obsah

Barmští Rohingové čelí největší vlně násilí za posledních 5 let, uprchlo jich přes 18 tisíc

Barmští Rohingové čelí největší vlně násilí za posledních 5 letVideo: Reuters

 

Reklama

Přes 18 000 muslimských Rohingů bylo kvůli páchanému násilí donuceno uprchnout z Barmy do Bangladéše. Nejméně 4 000 dalších jich zůstává v zemi nikoho. Situací se bude zabývat i Rada bezpečnosti OSN.

Článek

Tisíce příslušníků menšinového etnika Rohingů uprchly podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) během uplynulého týdne z Barmy do Bangladéše. Nejméně 4 000 dalších jich zůstává v zemi nikoho mezi oběma jihoasijskými státy. Rohingové, kterým se podařilo dostat do Bangladéše, podle IOM žijí v provizorních tábořištích nebo v obydlích místních obyvatel. Do sousedního státu lidé uprchli, aby se vyhnuli nejhorší vlně násilí za posledních pět let. Podle Mezinárodní organizace pro migraci jsou uprchlíci traumatizováni, někteří z nich mají střelné rány či popáleniny. Rada bezpečnosti OSN se bude na návrh Británie situací zabývat.

Ani z Barmy, ani z Bangladéše

Muslimští Rohingové čelí v převážně buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminaci. Barmské úřady je považují za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně. Příslušníkům asi milionové menšiny, která žije převážně v Arakanském státě, proto barmské úřady odmítají udělit občanství, omezují jejich svobody a neuznávají je jako etnikum. Oboustranné násilnosti si v Arakanském státě vyžádaly v minulosti tisíce obětí. Ovšem ani v Bangladéši nejsou Rohingové přijímáni a jsou tam označováni za „muslimské občany Barmy”.

Aktuální násilnosti a útěk civilistů do Bangladéše vyvolaly minulý týden páteční koordinované útoky muslimských povstalců na desítky policejních stanovišť v Arakanském státě a následné střety mezi rebely a příslušníky bezpečnostních sil, které si vyžádaly 109 mrtvých.

Organizace pro lidská práva a aktivisté bojující za práva Rohingů prohlašují, že barmští vojáci se mstí za útoky povstalců tím, že vypalují rohingské vesnice a střílí na civilisty. Barmská vláda obviňuje z násilí, včetně žhářství, naopak rohingské rebely.

„Situace je hrozivá, domy hoří, všichni lidé utekli, rodiče a děti byli rozděleni, někteří lidé se ztratili, jiní jsou mrtví,” popsal agentuře Reuters osud jedné z vesnic 25letý člen rohingské menšiny z Barmy Abdulláh.

OSN už odsoudila útoky rohingských povstalců, zároveň ale vyzvala barmské úřady, aby chránily životy civilistů bez ohledu na to, k jakému etniku a náboženství se hlásí. Apelovala také na Bangladéš, aby před běženci neuzavíral hranice, jak tomu v minulých dnech často bylo.

V Bangladéši nyní žije více než 400 000 rohingských uprchlíků, kteří od 90. let utekli z Barmy. Dháka prohlašuje, že víc běženců již přijmout nezvládne, a žádá OSN, aby vyvinula tlak na barmské úřady ohledně zacházení s Rohingy.

Reklama

Doporučované