Hlavní obsah

Barnier odmítl další ústupky Británii při jednání o brexitu. Libra po jeho slovech padá

Unijní vyjednavač brexitu Michel Barnier odmítá setrvání celé Británie v celní unii.Video: Reuters

 

Reklama

Unijní vyjednavač brexitu Michel Barnier odmítl setrvání celé Británie v celní unii. Britové se podle něj chovají, jako by Evropskou unii vůbec opouštět nechtěli. Boris Johnson ve středu připustil, že brexit může skončit krachem. Po Barnierových slovech opět klesl kurz libry.

Článek

Unijní vyjednavač pro odchod Británie z Evropské unie Michel Barnier připustil, že obě strany mají rozdílné názory na klíčové problémy a že ještě bude třeba hodně práce k dosažení dohody o brexitu. Varoval přitom, že unie se „nenechá dojmout“ Londýnem při jednání o budoucím partnerství. „Nenecháme se dojmout, nenechám se dojmout touto ‚hrou na svalování odpovědnosti‘,“ řekl Barnier novinářům s tím, že někteří lidé v Británii se snaží přenést na Unii odpovědnost za následky brexitu. Barnier dal také najevo, že uspořádání, které má zabránit takzvané tvrdé hranici mezi Irskem a Severním Irskem, nebude možné rozšířit na celou Británii, jak navrhl Londýn.

Čtvrteční britský návrh uchovat otevřené hranice pro zboží a služby mezi Severním Irskem a Irskem je podle vyjednavače nejasný a „budí více otázek, než dává odpovědí“. Podle britského návrhu by Británie zůstala v celní unii s EU i další rok po téměř dvouletém přechodném období po brexitu.

„Dovolte mi, abych řekl velmi jasně, že co je určeno pro území o velikosti Severního Irska, nemusí být nutně uskutečnitelné pro celé Spojené království,“ poznamenal vyjednavač.

Británie má opustit EU na konci března příštího roku, ale do října musí být vyjednána dohoda o jejím odchodu, aby ji parlamenty v členských zemích Unie stihly ratifikovat. Obě strany se také shodly na myšlence přechodného období až do konce roku 2020, aby byl čas dojednat dohodu o volném obchodu.

„Nastal čas rozhodnout a vybrat si. Zbývá méně než deset měsíců do odchodu Británie z EU, který si Británie přála,“ upozornil unijní vyjednavač.

V britských návrzích vidí „žádost zachovat dosavadní stav“, což se mu zdá „dosti paradoxní“ vzhledem k tomu, že to byla Británie, která se sama rozhodla z EU odejít. „Zdá se, že Británie si chce zachovat všechny výhody současného uspořádání i po odchodu z našeho regulačního rámce, našeho rámce kontroly a realizace,“ dodal.

„Jestli chceme vybudovat nový vztah, je k tomu zapotřebí důvěra, jakož i více realismu ohledně toho, co bude a nebude možné,“ prohlásil.

Uvnitř britské vlády panuje silné napětí mezi stoupenci „tvrdého“ a „měkkého“ brexitu.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson na středeční soukromé večeři se skalními podporovateli brexitu připustil, že odchod země z EU by mohl nakonec skončit krachem. Britský ministr financí Philip Hammond naopak během návštěvy Berlína řekl, že upřednostňuje raději ovzduší spolupráce než konfrontační přístup.

Barnierovy výroky podle agentury Reuters vedly k dalšímu oslabení libry.

Reklama

Doporučované