Hlavní obsah

Barokní orchestr Collegium 1704 otevře sezonu Mozartovými skladbami

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský barokní orchestr Collegium 1704 v pražském Rudolfinu zahájí sezonu mollovými skladbami od Wolfganga Amadea Mozarta. Zahraje Requiem spolu se Symfonií číslo 40 g moll, kterou Mozart napsal v roce 1788.

Článek

S Mozartovým Requiem bude barokní orchestr vystupovat i v zahraničí, mimo jiné ve Francii. Mozartova hudba zazní i na koncertě s hudbou z chystaného filmu Il Boemo. Je plánovaný na 11. listopadu a společně představí Mozartovu hudbu a díla českého skladatele Myslivečka, který byl podle Lukse pro Mozarta přítelem i učitelem.

Hrát se budou mimo jiné skladby z Myslivečkovy opery Demetrio, které zazní i ve filmu Il Boemo, na němž pražský barokní orchestr a jeho dirigent Václav Luks spolupracoval. Doplní je Mozartova symfonie Pražská a zpěv sopranistky Simony Šaturové, která se rovněž na filmu Il Boemo podílela.

V předvánočním čase se mohou posluchači těšit na celé Vánoční oratorium Johanna Sebastiana Bacha. Podle Lukse se obvykle předvádí jen některá ze šesti kantát, v Rudolfinu bude ale oratorium celé. S rokem 2021 se Collegium 1704 rozloučí 30. prosince koncertem Královský ohňostroj. Hrát se bude slavnostní hudba od Georga Friedricha Händela nebo Francesca Barsantiho.

Velikonoční náladu pomohou navodit Janovy pašije v podání zahraničních sólistů, pěveckého sboru a orchestru. V jarních měsících roku 2022 se orchestr soustředí zvláště na díla benátských skladatelů, mezi nimi třeba od Antonia Vivaldiho.

Komorní soubor Collegium Vocale 1704, zaměřující se na vokální hudbu 16. až 20. století, zahraje ve vršovickém kulturním centru Vzlet poprvé na konci září. Zájemci si v nedávno zrekonstruovaných prostorách mohou poslechnout hudbu španělských autorů, kteří tvořili v 16. století. Zpívat se budou zvláště tzv. ensaladas od Matea Flechy. Žánr je specifický pro střídání jazyků ve zpívaných textech. V říjnu sál ve Vzletu rozezní anglická duchovní hudba. Hudbu skladatele Jana Dismase Zelenky, k níž se soubor stejně jako Collegium 1704 odkazuje, vokalisté nabídnout na koncertě 12. prosince.

Soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 byly založeny v roce 2005. Letopočet 1704 v názvu připomíná skladatele Zelenku, jehož tvorbě se hudebníci věnují. Z tohoto roku jsou doloženy počátky Zelenkovy kompoziční činnosti.

Reklama

Doporučované