Hlavní obsah

Bartoš je favorit na předsedu Pirátů. Jsme hyperúspěšní, ale narážíme na limity, říká

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Členové Pirátů mohli do páteční půlnoci navrhovat kandidáty do vedení strany. Favoritem je současný předseda strany Ivan Bartoš. Ten získal nominace z devíti krajských organizací.

Článek

Bartoš na fóru zveřejnil své vize, pokud bude zvolen. Je přesvědčen, že podmínkou dalšího politického růstu je soustředit se na to, aby strana lépe fungovala.

„Údajně je ideální kombinace poměru práce politické strany 80 procent navenek směrem k občanům a výkonu své politické funkce a 20 procent interních otázek. Politicky jsme hyperúspěšní, ale narážíme na zjevné limity,” napsal kolegům.

Pokud se Pirátům podle něj podaří vyřešit lepší vnitřní fungování organizace, může strana doslova vyzářit v politické činnosti.

Nominaci z krajských sdružení mají i poslanec Mikuláš Ferjenčík a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal.

Ferjenčík má nominaci z Pardubického kraje, Pikal z Moravskoslezského kraje. Oba na fóru upozornili, že nevylučují, že od kandidatury nakonec odstoupí.

Problém sourozenců

Bartoš, Pikal i Ferjenčík kandidují též na pozici místopředsedů. Mezi dalšími kandidáty jsou dva současní místopředsedové, poslanci Olga Richterová a Radek Holomčík.

Právě kandidatura Olgy Richterové – sestry Mikuláše Ferjenčíka – vzbudila na pirátském fóru vášně.

„Zažil jsem v sedmičlenném zastupitelstvu dva sourozence. Mělo to docela nepříjemné efekty, tedy z hlediska prosazování jejich názorů samozřejmě příjemné,” napsal jeden ze členů strany.

Místopředsedkyně Richterová na to uvedla, že jak ona, tak její bratr přišli do strany každý po své vlastní ose a že oba prokázali, že se navzájem nezvýhodňují.

Místopředsednickou funkci nebude obhajovat šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek, který nedávno čelil návrhu na odvolání. O pozici ve vedení strany neusiluje ani europoslanec Mikuláš Peksa, který v listopadu rezignoval na funkci místopředsedy právě kvůli sporu s Michálkem.

Zasedání celostátního fóra Pirátů se uskuteční 11. a 12. ledna v Ostravě, kde si členové strany zvolí nové předsednictvo na další dva roky.

Reklama

Doporučované