Hlavní obsah

„Bartoš rozdává drogy.“ Proti lživé kampani Piráti nasadí špičkový software

Foto: Seznam Zprávy

Pirátský předseda Ivan Bartoš.

Reklama

Na jednoho z favoritů letošních voleb – Českou pirátskou stranu – se valí lavina dezinformací. Chtějí proti ní bojovat softwarem, který má dezinformace předpovídat, ale i call centrem, které je má vyvracet.

Článek

Po sociálních sítích, ale především v řetězových e-mailech se v posledních týdnech začalo šířit video, na kterém neznámý muž popisuje, že je v Thajsku a účastní se tam vyšetřování předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který v ulicích Prahy rozdává drogy. „Podařilo se nám zabavit jednu jeho zásilku,“ tvrdí muž a dále popisuje, jak se celým případem už zabývají mezinárodní orgány.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Že by mezinárodní policejní orgány výsledky svého vyšetřování sdělovaly ústy anonymního člověka a jeho videí šířených na internetu? Nikoliv. Jedná se o další z hoaxů a dezinformací, které se o Pirátech a jejich předsedovi už roky šíří. A čím blíže je k nějakým volbám, tím více se jich objevuje.

Nejčastějším terčem před letošními sněmovními volbami jsou Piráti, což potvrzuje i nejčerstvější analýza Českých elfů. „Dochází k eskalaci útoků na Piráty. Kritika, útoky a pomluvy jsou přítomny v nějaké podobě na všech sledovaných webech,“ stojí v analýze dezinformačních serverů za druhý týden měsíce července.

Dochází k eskalaci útoků na Piráty. Kritika, útoky a pomluvy jsou přítomny na všech sledovaných webech.
Čeští elfové

A nejspíš bude hůř. „V září a pak zejména v posledních dnech a hodinách před volbami počítáme s masovou eskalací,“ potvrzuje pirátský manažer sociálních sítí Jan Vrobel.

Aby se dokázali připravit na vlnu dezinformací a hoaxů, které se ještě vynoří, spolupracují Piráti před těmito volbami s analytickou firmou Semantic Visions, která je českou špičkou v boji proti dezinformacím. Pomocí speciálních algoritmů umí mapovat obsah internetu, a díky tomu předpovídat obsah budoucích lživých kampaní. Podobné služby koncem loňského roku nabídla třeba i Ministerstvu zdravotnictví při analýze dezinformací týkajících se pandemie covidu-19.

„Poskytují nám odborné konzultace a využíváme jejich software,“ potvrdil Vrobel.

Podle informací Seznam Zpráv se Piráti neobávají vlny dezinformací jen ze strany dezinformačních webů a stránek na sociálních sítích, ale stupňování útoků čekají i ze strany politiků. Především premiéra a prezidenta. Na Piráty podle nich směřoval třeba i nedávný útok prezidenta Miloše Zemana na transgender lidi, o kterých řekl, že jsou mu bytostně odporní. „Bylo to směřováno na nás, chtěl nás vyprovokovat,“ říká jeden z členů strany.

Video týkající se „thajského vyšetřování“ podle Jakuba Dušánka z tiskového oddělení strany Piráti už také řeší. „Rozhodnutí, jak to řešit, ale ještě nepadlo,“ uvedl. Dodal, že vyvracení podobných nesmyslů věnují spoustu času a věnuje se tomu celá řada lidí. A to nejen na sociálních sítích, kde funguje tým takzvaných odpovídačů, ale i tvorbou speciální webové stránky, kde základní hoaxy vyvracejí.

V nejbližších týdnech, v rámci takzvané horké fáze kampaně, Piráti chtějí spustit i pasivní call centrum. „Tam se na nás lidé budou moci obracet s jakýmikoliv dotazy,“ vysvětluje Vrobel. Představitelé strany chtějí napřímo odpovídat i během kontaktní kampaně.

I přes všechny tyto snahy ale potvrzuje, že masové dezinformační a demobilizační kampani je velmi náročné se bránit. „Ostatně nadčasový citát prezidenta Havla, že přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše, je do puntíku pravdivý,“ dodává.

A jak to dopadne s mužem, který (údajně) z Thajska popisuje, jak předseda Bartoš rozdává drogy a jednoznačně říká, že je nutné, aby se nedostal do vlády? Zda video policie prověřuje jako podezření pomluvy nebo šíření poplašné zprávy, nemůže říci.

„Veřejně tyto věci nesdělujeme, protože se to týká soukromé osoby. Nerozlišujeme, jestli je někdo politik, nebo ne,“ vysvětlil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Přes policii a soudy příliš věcí neřeší ani samotní Piráti. „Drtivou většinu věcí se snažíme řešit běžnou lidskou domluvou a mimosoudní cestou. Byli jsme ale nuceni podat žalobu na premiéra Andreje Babiše za šíření lži na Twitteru, že chceme lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Strana se pokusila prvně s předsedou vlády věc řešit mimosoudní cestou, ten to ale odmítl. Premiér této země nesmí jednat jako vrchní dezinformátor a děsit vlastní občany, tomu je nutné se v zájmu lidí postavit,“ uvedl Dušánek.

Až k soudu se pak dostaly pomluvy aktivistky Nely Liskové, která před dvěma lety na internetu šířila lež o místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové, která podle ní měla chtít darovat migrantům startovací byty. Richterové na základě hoaxu, který se začal šířit internetem, chodilo mnoho nenávistných zpráv a vzkazů.

Reklama

Doporučované