Hlavní obsah

Ani mně Fiala neřekl, které jméno vadí Zemanovi, říká Bartoš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Reklama

Pirátské mechanismy hlasování se osvědčily. Nepříznivý volební výsledek nás nepoloží, tvrdí šéf Pirátské strany Ivan Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Šéf Pirátů Ivan Bartoš trvá na tom, že netuší, zda se prezident Miloš Zeman rozhodl blokovat ve vládě jednoho z pirátských kandidátů. A to i přesto, že jde podle všeho o nominanta na Ministerstvo zahraničí Jana Lipavského.

Bartoš nevidí důvod, proč by se měly nominace měnit. Věří Petru Fialovi, že bude postupovat jako silný premiér, který se může opřít o většinu v Poslanecké sněmovně.

„Já panu prezidentovi do hlavy nevidím, s některými jeho kroky nesouhlasím. Ve věcech, které jsem s ním já řešil, jsme nakonec našli konsenzus,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Cítíte se ve vznikající vládě chtěně?

My jsme šli do Sněmovny 2017 se sloganem pusťte nás na ně, takže nás nějaký výsledek, který není úplně příznivý vzhledem k počtu poslanců, nepoloží. A ta pozice nebyla lehká. My jsme vyjednávali jako koalice, ale samozřejmě, že Piráti vstoupili do těch jednání z nejslabší možné pozice.

Vidíte se za čtyři roky, jak poklidně končíte čtyřletý mandát ve vládě?

Pro mě je důležité, aby ta vláda vznikla, aby to pan prezident neblokoval a abychom mohli začít pracovat. Jestli jsme někde ukázali, že je naše síla, tak to byla práce ve Sněmovně. A já si myslím, že je dobré, že máme šanci to ukázat ve vládě.

Je Jan Lipavský tím kandidátem, s jehož jmenováním má problém pan prezident?

Já to nevím. Ani Petr Fiala, který byl včera na jednání s panem prezidentem, toto jméno nezmínil. A říkal, že ho dále řešit nebude.

Počkejte, ani vám ho nesdělil?

Ani mně to neřekl.

Vy jste se ho neptal?

Máme setkání předsedů koaličních stran příští týden.

A jinak, operativně spolu nekomunikujete - ani o tak zásadních věcech, jako je ustanovení vlády?

Běžně spolu komunikujeme ve věci covidu, máme spojený expertní tým obou koalic na jednání na Ministerstvu zdravotnictví. Co se týče vlády, na začátku týdne jsme měli schůzku, abychom potvrdili ta jména, která Petr Fiala předal prezidentovi. Naše jména jsou Bartoš, Šalomoun a Lipavský, ten na rezort zahraničí. Nevím, jestli je to někdo od nás, s kým má pan prezident problémy. Zaznamenal jsem spekulace v médiích, že to mohou být i jiná jména. Nechme to zatím takto být. Teď je důležité, jakým způsobem vede jednání Petr Fiala.

Tedy vy spoléháte na to, že to je „jeden za všechny, všichni za jednoho“, že celý ten balík se měnit nebude - alespoň z pohledu Pirátské strany?

Ano, měnit se nebude. Ostatně to potvrdil i Petr Fiala. Prezident Zeman si také v harmonogramu řekl, že se chce setkat se všemi kandidáty a já bych nepředbíhal události.

Nemůže z vašeho pohledu dojít k situaci, že by došlo ke změnám vašich vládních nominantů? Můžete to vyloučit?

Já pro to nevidím důvod.

Pan prezident mluví o možnosti, že by resort „neoblíbeného“ kandidáta spravoval někdo jiný, případně premiér Fiala. Je to pro vás přijatelná varianta za nějakých okolností, pokud by šlo o vašeho kandidáta?

Vy předem definujete, že jde o někoho z Pirátů, to já nemám potvrzené. Budeme postupovat v souladu s koalicí, příští týden proběhne jednání předsedů a předsedkyně, kde nás bude Petr Fiala informovat o jednání s prezidentem. Já bych nic nepředjímal, než se poradíme na platformě K5 (jednání pěti předsedů politických stran vládní koalice).

Jak vůbec vnímáte krok prezidenta, který veřejně vyhlašuje, že bude vetovat kandidáta na ministra? Jak si ho vysvětlujete?

Ústava jasně definuje roli jak předsedy vlády a pak formální roli prezidenta. To, že prezident Zeman často využívá své pozice, aby něco zablokoval či vedl nějaká jednání, není novinkou. Vždy vedl minimálně nějaká jednání nebo vyvíjel tlak, aby se věci děly řekněme více, jak on si představuje. Názor nikomu neupírám. Také setkání s kandidáty na ministry jsou naprosto v pořádku. Ale zodpovědný za skladbu vlády je předseda vlády a já Petru Fialovi věřím, že v tom jednání bude postupovat jako silný premiér, který se může opřít o více než pohodlnou většinu v Poslanecké sněmovně. Doufám, že příští setkání Petra Fialy či další setkávání se s kandidáty na ministry nebo i mé setkání s panem prezidentem může věci posouvat a objasnit.

Nechme tedy stranou personálie. Ale je celkem jasné, že právě v zahraniční politice se Piráti s panem prezidentem příliš neshodnou.

To by ale měl přece prezident problém s celou koalicí, protože vyloučení Číny a Ruska z tendru o Dukovanech zaznívalo ze všech stran vládní koalice. Stejně tak věci týkající se dodržování lidských práv v zemích, s nimiž Česko obchoduje.

Ano, ale pak je třeba ještě otázka vztahů s Izraelem, na kterém se velmi dobře shodne ODS s prezidentem Zemanem, ale Piráti podle dřívějších vyjádření už méně. Prezident podporuje v izraelsko-palestinském konfliktu jednoznačně židovský stát, netrvá na vyváženosti. A dlouhodobě usiluje o sporné stěhování české ambasády do Jeruzaléma, což v minulosti připouštěli i politici ODS či KDU-ČSL.

Česká zahraniční politika ale není definovaná na tom, kde bude česká ambasáda, zda v Tel Avivu nebo v Jeruzalémě.

Ale nemůže si to právě myslet prezident Zeman?

Zahraniční politika stojí na spoustě pilířů a musí fungovat všechny najednou. My máme výborné vztahy s Izraelem, Česká republika je dobrý izraelský partner, já i Honza Lipavský jsme roky v komunikaci s izraelskou hospodářskou komorou, já jsem se setkal několikrát s izraelským velvyslancem i Jan Lipavský se setkal s novou velvyslankyní. Neveďme prosím ty bitvy přes laciné natírání v protiizraelských postojích, protože to není pravda. Zahraniční politika je i v této otázce konsenzuální a vychází z hodnocení výhod a nevýhod v souvislosti s politikou, kterou Česká republika vede v rámci struktur, jichž je členem, tedy Evropské unie a NATO.

O tom si asi budete s prezidentem povídat. Vy máte zkušenost s jednáním s ním, našli jste společnou řeč i přes odlišené postoje?

Já panu prezidentovi do hlavy nevidím, s některými jeho kroky nesouhlasím. Ve věcech, které jsem s ním já řešil, jsme nakonec našli konsenzus. Bavili jsme se třeba o tom, zda bude volební zákon pro tyto volby, či nebude. Pan prezident se domníval spíše, že nebude, já jsem byl přesvědčen, že se to stihne. Ale neberu to tak, jestli vyhrál tento názor nebo ne, fakticky se stala správná věc. Dokud se na každou názorovou neshodu budeme dívat jako na konflikt nebo na hru vyhrál/prohrál, tak budeme pokračovat v politice, kterou jsme tady měli předchozí čtyři roky, a to já rozhodně odmítám.

Vy byste ministra zahraničí nevzal, kdyby došlo na nějaký bod zlomu? V poslední době je trend, že na post ministra zahraničí přichází osobnosti bez politického backgroundu - ať už jde o pana Petříčka či Kulhánka - žádný z nich nebyl politikem s mandátem z voleb. Přitom dříve post řadu let zastával Karel Schwarzenberg, který byl zároveň šéfem koaliční strany, což postu dodávalo sílu a respekt, myslím.

Já si nemyslím, že by se to mělo stát. Naši kandidáti v Pirátské straně mají jasný politický mandát, neboť o nich hlasovalo celostátní Pirátské fórum. Já jsem usiloval o to, abychom mohli pohnout v ČR s digitalizací, řešil jsem čtyři roky propadající se regiony či stavební zákon. Já chci jít pracovat pro lidi ve věcech, které mám připravené.

Vy jste již zmiňoval, že ty priority jsou bydlení a zlepšení životní úrovně v regionech. Čemu se tedy chcete věnovat v pozici ministra pro místní rozvoj prioritně?

Bude se otevírat vládní zpackaný stavební zákon. Budeme muset jít cestou nějakého ročního sprintu a novelizace tak, abychom na jednu stranu skutečně zrychlili stavební řízení, ale na druhou stranu byly zachovány ochrany veřejných zájmů. Toho docílíme cestou digitalizace, že se na papíře nebude čekat tu na jedno razítko, tu na druhé razítko.

Co chcete dělat s dostupností bydlení?

Tady musím vlastně pochválit končící vedení Ministerstva pro místní rozvoj, neboť výrazně upravilo možnosti půjček, které lze čerpat na bydlení. Ale ty programy nejsou nastavené dobře. Máme připravený a v odborných kruzích předdiskutovaný zákon o dostupném bydlení. Ten bychom měli představit ve velmi krátké době.

Vaší srdeční záležitostí je digitalizace - o co bude administrativa a správa věcí za čtyři roky digitalizovanější a pro občany pohodlnější?

Já chci, aby za 4 roky fungoval Portál občana. Dám jednoduchý příklad - občanský průkaz. Pokud si představíme třeba výměnu občanského průkazu kvůli ukončení platnosti, tak já se nepotřebuju dozvědět, že mi končí občanský průkaz. Já se potřebuji dozvědět, že je mi vystavován nový a zda údaje, které v tuto chvíli stát o mě má, jsou ty údaje, které na občance mají být. Představuji si, že to v aplikaci potvrdím a čekám jenom na to, abych jej přišel podepsat a vyzvednout, protože fyzické ověření musí být. Také jsme slíbili, že všechny agendy, které půjdou zdigitalizovat, budou mít svoji digitální formu. Což často znamená změnit i celé myšlení.

Osvědčily se vaše vnitrostranické mechanismy i ve chvíli, kdy vstupujete do vlády? Zůstanou věci jako vnitrostranické referendum či Pirátské fórum ve stejné podobě, nebo plánujete nějaké změny?

Tyto mechanismy fungují roky. My vedeme rok devět krajů, tedy spoluvedeme s někým, kdy třeba i vstup do koalice schvalovalo krajské sdružení. Mě ta pozornost dost překvapila, protože jsem neviděl, že by někdo byl nervózní o víkendu z toho, že o vstupu do vlády hlasuje KDU-ČSL, přičemž v tom jednání mohly zaznívat silné názory, ne třeba na samotný vstup, ale pro vyjednané parametry či pro resorty.

Ale z Pirátského fóra ty informace utíkají a vytváří třeba i virtuální realitu o tom, jaké postoje u Pirátů převažují.

To je vnitrostranické jednání, které je pouze pro členy strany. To, že se někde objevovaly nějaké screenshoty, to mě mrzí, stane se to, nepátrám po tom, proč se to stalo. Nezaznělo tam nic, co by nemohlo zaznít, a já si myslím, že je každého volba, co komentuje. Buď hledáte nějakou objektivitu anebo prostě potřebujete konflikt, který prodává.

Prezidentský kandidát společný celé vládní koalici - ano, nebo ne?

V programu koalice je závazek společné diskuze. Já si úplně nemyslím, že v rozpolcené společnosti je to úplně nejsprávnější cesta. My potřebujeme mít kandidáta po dohodě, jenž bude přijatelný i pro spektrum voličů, které nevolilo strany té budoucí vlády.

Kandidatura se Starosty v nejbližších volbách, tedy komunálu. Ano, či ne?

Je to na rozhodnutí místních krajských sdružení. Vždy se o koalicích rozhoduje na úrovni té jednotky, kde to je - dělalo se to v krajích, celostátu a já vím, že v některých městech ta společná kandidátka se chystá.

Není škoda, že jakožto nejliberálnější strana nemáte žádnou ženu ministryni?

My jsme měli kandidátky, já jsem usiloval třeba o MŠMT. V tom vyjednávání nejprve potřebujete získat ten post pro koalici a pak vyřešit, kdo to bude v té koalici zastávat. A my máme výbornou Andreu Hofmanovou, náměstkyni v Ostravě, která má na starost školství a sport. Ale holt prostě rozložení resortů, které jsme získali, se nepřekrývá s těmi, kde máme kandidátky ženy. Abych pobavil čtenáře, naopak klub Pirátské strany ve Sněmovně je naprosto genderově vyvážený a Olga Richterová je ve vedení Sněmovny.

Reklama

Doporučované