Hlavní obsah

Bartoška a Pecková s motykou. Tisíce lidí po celém Česku sází budoucí lesy

Sázení nových lesů se v Česku zúčastnily tisíce lidí. Ve Slatiňanech sázely rodiny, ale i party kolegů či seniorů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lesníky překvapil zájem veřejnosti o sázení nového lesa. Na 14 míst po celé zemi dorazily tisíce lidí, kteří sázeli nové stromy, uklízeli les a pomáhali se stavbou oplocenek. Lesy z akce chtějí udělat novou tradici.

Článek

Tisíce lidí vyrazily v sobotu do lesů po celém Česku. Přišly pomoct státním lesníkům se zalesňováním nejen po kůrovcové kalamitě. Vysadily desítky tisíc nových listnáčů i jehličnanů. Lesy ČR připravily paseky na zalesňování na 14 místech po celé republice. Na každém místě zároveň připravili doprovodný program včetně setkání s osobnostmi kultury a sportu.

Tváří zalesňovací akce ve Slatiňanech u Chrudimi se stala operní diva Dagmar Pecková, která pochází z nedalekých Medlešic. Nezalekla se ani práce s motykou, u které se zpotili i trénovaní muži. „Je to strašně namáhavá a těžká práce a o to víc to musí bolet a mrzet ty lidi, kteří se o lesy starají, když vidí, jak jim před očima stonají a pouštějí se do nich škůdci. Když k tomu člověk takhle přičichne a zjistí, jaká námaha to je, měl by se o to víc starat o to, jak se chová k životnímu prostředí,“ řekla Pecková.

Pěvkyně nebyla jedinou známou osobností, která přišla akci podpořit – do Karlových Varů například dorazil herec Jiří Bartoška.

Kromě ní do Slatiňan dorazily stovky lidí. Ve třech velkých oplocenkách bylo plno hned po desáté hodině dopolední, kdy akce pojmenovaná Sázíme lesy nové generace začínala. S kolegy, žáky a jejich rodiči přijel ředitel základní a střední školy Bohemia z Chrudimi Martin Slezáček. „Je nás tady kolem třiceti, byl o to poměrně velký zájem mezi dětmi i rodiči. S nápadem zúčastnit se přišly naše učitelky, které pozvaly kolegy, děti i rodiče. V řadě předmětů se snažíme o tomto tématu mluvit, protože chceme, aby naše děti věděly, co se kolem nich děje,“ uvedl Slezáček.

Na mýtině u Slatiňan byla slyšet i ukrajinština. Jurij spolu se 14 kolegy se o akci dozvěděli v práci, proto přijeli pomoct. „Milujeme les, česká příroda je super, takže nám ta práce nevadí. Je sobota a odpočineme si tady,“ řekl. Stejně jako většina dalších dobrovolníků i on sázel poprvé.

Jednou z těch, kdo se zalesňováním měl zkušenost, byla Jana Urbanová, která přijela s kamarádkou ze čtyřicet kilometrů vzdáleného Hradce Králové. „Sázeli jsme stromy na Velké Fatře, ale to je už tak 40 let. Jsem ráda, že je ta možnost znova. V lese jsme rády a chceme, aby tady i díky nám bylo co nejvíc zdravých stromů.“

Dojatí lesníci

O dobrovolníky se ve Slatiňanech staralo 80 zaměstnanců a spolupracovníků Lesů České republiky. Ti pro ně kromě sázení připravili i mykologickou poradnu, ukázky práce s koňmi či harvestorem a také lesní pedagogiku pro děti.

Připravených měli 10 tisíc sazenic. „Myslím, že jich máme dostatek. Máme připravené jedle, buky, borovice a jako zpestření i několik lip, které vytvoří dominantu do budoucna. Naši předkové už v minulosti sázeli nějaký solitér, který byl jiný než zbytek lesa. Proto se říkalo třeba U Červeného dubu, U Tří douglasek. Byla bych moc ráda, kdyby se tady jednou říkalo U Lip, které zasadili při obnově lesa,“ řekla Zuzana Neznajová z Lesů ČR, která měla slatiňanskou akci na starost jako koordinátorka.

Davy lidí, které se k tamní Švýcárně už od desáté hodiny valily, ji překvapily. „Jsem z toho tak pozitivně dojatá,“ rozesmála se.

Státní lesníci akci uspořádali především jako společenskou událost, kterou chtějí veřejnost vtáhnout do dění a poučit ji o tom, co vše s sebou nese péče o les. Do budoucna by z této akce rádi udělali novou tradici. Přesné údaje o návštěvnosti a počtu vysazených sazenic budou mít lesníci po 18. hodině.

Reklama

Doporučované