Hlavní obsah

Bartoška: Když přijel Robert de Niro s rodinou, náklady letěly nahoru

Jiří Bartoška prozradil, jak náročné je financování karlovarského filmového festivalu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kina zaplnila přehlídka Tady Vary a i když je mezinárodní filmový festival v Karlových Varech pro letošní rok zrušen, diváci nepřijdou zkrátka. Jak to bude příští rok, prozradil v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jiří Bartoška.

Článek

Rozpočet karlovarského filmového festivalu kolísá mezi částkou 145–150 milionů. Záleží na tom, jaké hvězdy, na jak dlouho a odkud přilétají. „Hvězdám sice nic neplatíte, ale musíte jim zajistit servis, na který jsou zvyklé. Takže když třeba Robert de Niro letěl s rodinou – manželkou, dvěma dětmi, k nim dvě chůvy a jeho tiskový agent – zjistili jsme, že lepší než platit první třídu je zaplatit private jet,“ vysvětluje prezident festivalu Jiří Bartoška.

Letošní rok je jako odjet na zimu z chalupy

Díky partnerům a dotacím by měl mít festival tuto částku zajištěnou i pro příští rok. „Velice nás potěšilo, že všichni partneři do toho jdou s námi. Je to, jako když odjíždíte na zimu z chalupy: musíte omotat hadrem trubky a chalupu temperujete, abyste se tam mohli vrátit,“ dodává Bartoška. Podle něj 99 procent partnerů zůstane a jsou to tak finančně silní hráči, že se jich případná krize výrazně nedotkne.

Letos filmový festival vyšel na dvacet milionů navzdory tomu, že byl zrušen. „Provozní náklady festivalu jsou 20 milionů, i když se nekoná. Platíte celý rok energie, nájmy, mzdy, cesty do zahraničí, kdy oddělení programu objíždí svět a hledá bijáky,“ vysvětluje Bartoška. Jak ale dodává, finančně pokrytý je i letošní zrušený ročník.

Ani nasmlouvané a tedy zaplacené filmy nepřijdou vniveč, protože se promítají v akci Tady Vary v českých kinech. O tu karlovarskou jedinečnou atmosféru ale filmoví fanoušci přijdou. A stejně tak o světové hvězdy, výstřední celebrity, večírky či doprovodný program, který filmy ve Varech pravidelně provází.

Miliony pro město

Jiří Bartoška si uvědomuje i velkou ztrátu pro celý Karlovarský kraj. „Karlovarský kraj si nechal udělat studii u CzechTourismu. Kolik lidí přijede, kolik utratí, kolik se ubytuje… Vyčerpávající materiál. Ten říká, že lidé během festivalu utratí 348 milionů. Plus my, kteří zaměstnáváme lidi. Jako společnost necháme v Karlových Varech 74 milionů. A plus velké společnosti, které jsou našimi partnery, tam utrácejí další peníze, protože se prezentují pro svoje partnery a v případě bank i pro svoje klienty. Řádově je to půl miliardy, to jsou obrovské peníze,“ říká Bartoška. Město podle něj dlouho žilo v domnění, že festival je třináctý pramen, který tryská ze země, a teď, když není, si uvědomili jeho přínos.

Rozhodnutí letos festival nepořádat Jiří Bartoška nelituje. „Mám pocit, že by to té značce uškodilo. Lidé jezdí do Varů pro atmosféru, která tam je, a tu bychom v daných podmínkách vytvořit nemohli,“ vysvětluje.

Reklama

Doporučované