Hlavní obsah

Bavorská pohraniční policie za dva měsíce fungování podala 1750 trestních oznámení

Foto: Profimedia.cz

Bavorská pohraniční stráž střeží i české hranice.

Reklama

Bavorská pohraniční policie za dva měsíce svého fungování podala 1750 trestních oznámení a odhalila 220 nedovolených překročení hranic.

Článek

Bavorská pohraniční policie za první dva měsíce svého fungování zjistila 220 nedovolených překročení hranic a podala na 1750 trestních oznámení. Na tiskové konferenci u hraničního přechodu s Rakouskem Freilassing to uvedl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU). Bavorská pohraniční policie působí také u hranic s Českem.

Herrmann konstatoval, že pohraničníkům se podařilo odhalit 220 nedovolených překročení hranic, 475 porušení zákona o omamných látkách, 100 přestupků proti normě o držení zbraní nebo 125 deliktů souvisejících s falšováním dokumentů. Policisté, kterých zatím v útvaru slouží 500, také zaznamenali 640 dopravních přestupků.

Bavorská pohraniční policie, která má mít do pěti let 1000 členů, zahájila svou činnost začátkem července. Mimo jiné má na starosti namátkové kontroly v pohraničním pásmu u Česka a Rakouska. V případě Rakouska pohraniční policie provádí na různých místech také časově omezené hraniční kontroly, k nimž přistoupila po dohodě se spolkovou policií, která je za ně především zodpovědná. Nadále ale bavorské pohraniční policii chybí některé klíčové kompetence - z hranic například nemůže sama o sobě nikoho vrátit a poslat zpět do Rakouska. I proto zřízení útvaru opakovaně kritizovali zástupci bavorské opozice, kteří v něm vidí především předvolební manévr vládnoucí Křesťanskosociální unie (CSU).

Reklama

Doporučované