Hlavní obsah

Bary jen do jedenácti večer a s rouškou. Co se změní od 25. května

Foto: Profimedia.cz

25. května se má zatím nejvýrazněji uvolnit život v Česku.

Reklama

Hromadné akce pro 300 lidí, otevřené restaurace, bary a kluby. Vláda 25. května vrátí život v Česku částečně do normálu, ovšem za přísných hygienických podmínek.

Článek

Na pondělí 25. května vláda plánuje poslední velkou vlnu rozvolňování opatření, která kvůli koronaviru už dva měsíce platí v celém Česku. Konkrétní plán na tiskové konferenci v pátek dopoledne představil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda v poslední fázi uvolní hromadné akce do 300 osob, znovu povolí otevření stravovacích zařízení a také solárií, šaten, sprch nebo koupališť. Všechny vnitřní prostory ale budou podléhat přísným bezpečnostním opatřením, která provozovatelům nařídí hygiena.

„Všechno je třeba dodržovat v rámci stanovených hygienických podmínek, aby se nezhoršila epidemiologická situace,“ řekl na brífinku epidemiolog Rastislav Maďar s tím, že i dál platí doporučení trávit ve všech vnitřních prostorách jen minimum času.

Také doplnil, že odborníci budou až do 25. května vyhodnocovat průběžná data o nákaze. „Kdyby se počet nakažených měnil, pak je možné, že opatření rozvolněná 25. května se částečně přesunou na červen,“ doplnil.

Ve vnitřních prostorách by neměly být předměty, na které sahá velké množství lidí, lidé by se neměli shlukovat ani u stolů nebo pokladen. Jaká opatření se 25. května chystají uvolnit?

Hromadné akce a tábory

Od pondělí 25. května vláda povoluje akce ve venkovních i vnitřních prostorách v maximálním počtu 300 osob.

Na 500 osob se limit má rozšířit od 8. června. Pokud se situace bude i dál vyvíjet příznivě, navýší se počet povolených účastníků znovu 22. června, a to na tisíc osob současně.

Protože letní tábory jsou povoleny od 27. června, počítá se s tím, že tehdy už budou povoleny akce do tisíce osob, a tudíž počet jejich účastníků omezený nebude. Kdyby se epidemiologická situace zhoršila, stanoví se na táborech limit 300 osob.

Restaurace, bary, kluby, stravovací zařízení

Obnoví se také vnitřní prostory všech stravovacích zařízení, a to včetně jídelních koutů a fastfoodů uvnitř nákupních center. Má to ale výjimku – všechny tyto služby musejí zavřít ve 23:00.

„Dohodli jsme se na tom, že provozovny budou moci být otevřeny ve vnitřních prostorách do 23 hodin. Od 23 do 6 hodin ráno bude možné poskytovat tyto služby pouze skrze výdejní okénko nebo take away.“

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to zdůvodnil tím, že například v Jižní Koreji došlo k nárůstu případů právě kvůli nočním klubům. Je podle něj těžší na těchto místech v noci dohlížet na dodržování stanovených hygienických podmínek.

„Abychom neriskovali nárůst případů v nočních klubech, musíme se poučit ze situace v zahraničí i v úspěšných zemích. Pokusíme se to omezit v čase, protože právně tomu zamezit nemůžeme,“ dodal epidemiolog Rastislav Maďar.

Pro stravovací služby platí i další zákazy a doporučení. Platí v nich například – stejně jako v ostatních vnitřních prostorách – dál povinnost mít nasazenou roušku.

„Rouška by měla být sundaná jen při konzumaci jídla, ale hlídat to nemůžeme,“ doplnil Maďar. Hygienici počítají s tím, že lidé budou sedět u jednoho stolu a mluvit na sebe. Největší přenos kapének ale podle nich probíhá směrem dolů, a tak doporučují alespoň to, aby lidé měli roušku, jakmile se od stolu postaví nahoru.

„Neměly by být v dosahu předměty, na které sahá větší množství lidí. Lidé by se také neměli shlukovat u pokladen nebo u stolů,“ vyjmenoval epidemiolog s tím, že konkrétní řešení nechá na provozovatelích.

Ubytovací služby

I ty v Česku mohou znovu fungovat. Velký důraz ale provozovatelé musejí klást na dezinfekce a rozestupy příchozích hostů.

„Přijde-li do hotelu heterogenní skupina, měla by dodržovat rozestupy. Stejně to platí i pro personál a recepci,“ řekl Maďar. Mnoho provozovatelů to řeší například štíty nebo plexisklem.

Koupaliště, sauny, wellness a fitness

Od 25. května mohou znovu otevřít i sauny a venkovní i vnitřní koupaliště, bazény a akvacentra. Povolí se i služby, které narušují integritu kůže – tatérská studia nebo aplikace piercingu.

Na koupalištích budou lidé muset po 25. květnu nosit roušky, nutné nebudou jen do vody, při cestě k ní nebo při pobytu na lehátku či ručníku. Kapacita bude omezena na deset metrů čtverečních na osobu, povinné jsou dvoumetrové rozestupy. Před vstupem si návštěvníci musí vydezinfikovat ruce.

Ve wellness zařízeních a posilovnách se od tohoto data povolí i všechny šatny, sprchy a umývárny – ty dosud zůstávaly zavřené. Jejich kapacita by ale měla zajistit 1,5metrové rozestupy.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová ještě doplnila, že provozovatelé koupališť mají nechat vypnutá zařízení, která produkují vodní rosol. Ten podle ní může vést k větší nákaze.

A kvůli tvorbě páry musejí na hygienu dávat pozor i provozovatelé saun – ti musejí na jednoho zákazníka vyhradit prostor minimálně 4 metry krychlové, což je dvojnásobek oproti běžnému standardu.

Návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory

Všechna pobytová zařízení, domovy pro seniory, léčebny dlouhodobě nemocných a některá oddělení v nemocnicích mají dosud kvůli riziku šíření nákazy omezený režim návštěv. To se od 25. května má začít vracet do normálu.

„Je to dobrá zpráva i pro psychiku těchto klientů, kteří byli odříznuti od svých blízkých,“ řekl ministr Vojtěch.

Epidemiologové k tomu připravili dva scénáře. „Jeden je mírnější, který lze aplikovat už teď. Druhý typ se nasadí, kdyby došlo ke zhoršení,“ doplnil Maďar.

Přísnější scénář by znamenal limit doporučených osob na návštěvu zařízení za jeden den. Jednoho klienta by také mohl navštívit pouze jeden člověk denně, a to v doporučeném čase jednu hodinu. Návštěvy by se musely předem hlásit.

Za běžných okolností bude režim fungovat v mírnější formě.

Roušky

Poslední velká změna se týká i nošení roušek.

Ty od 25. května nebude nutné povinně nosit venku, pokud v okolí nebudou žádní lidé. Povinnost nosit pokrývku úst a nosu platí i dál, pokud bude rozestup s dalšími lidmi menší než dva metry. Přikázány jsou i dál ve všech vnitřních prostorách, včetně restaurací (s výjimkou konzumace jídla).

Nošení roušky se netýká ani návštěvníků koupališť. „Při plavání ve vodě nebude nutné mít roušku na ústech,“ zdůraznila na tiskové konferenci hygienička Rážová.

Reklama

Doporučované