Hlavní obsah

Bašár Asad je vítězem syrské války, tvrdí český novinář

Svět bez obalu.Video: šima, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak se západní útok proti Sýrii podepíše na příštím vývoji v občanské válce? Změní se rozložení sil? A může vůbec odradit Bašára Asada a ruskou armádu od dalších masakrů obyvatelstva?

Článek

Do zhruba hodinu trvajícího útoku proti Sýrii se před týdnem zapojilo americké námořnictvo a letecké síly dalších dvou států, Velké Británie a Francie, které vypálily více než sto střel. Prvním zasaženým cílem bylo výzkumné středisko nedaleko Damašku vyvíjející chemické a biologické zbraně, rakety dopadly také na dvě skladiště chemických zbraní blízko města Homs.

Koalice tvrdí, že útok má syrskou vládu donutit k dodržování Úmluvy o chemických zbraních, kterou Damašek podepsal v roce 2013 po chemickém útoku v syrské Ghútě. Sýrie i Rusko toto rozhodnutí kritizují a tvrdí, že Západ měl počkat na vyšetřování Organizace pro zákaz chemických zbraní. Její experti mají ale dlouhodobě problémy s přístupem na místa, kde mělo dojít k chemickým útokům. A také v Ghútě doposud nemohli zahájit vyšetřování.

Jaké budou důsledky leteckých úderů Spojených států, Velké Británie a Francie? „Myslím, že to zabrání syrskému režimu páchat další zločiny,“ odpovídá Pavel Novotný z Info.cz, který se Blízkým východem dlouhodobě zabývá a sám ve válečné Sýrii několikrát pobýval. Dodává, že útok v zásadní rovině situaci v Sýrii neovlivní. „Bašár Asad zůstává vítězem syrské války,“ tvrdí český novinář.

Reklama

Související témata:

Doporučované