Hlavní obsah

Míří na 168 hodin a Reportéry, Večerníček nechají být. Co chtějí tři noví radní ČT?

Foto: dolejsi

Marek Wollner a Nora Fridrichová, tváře publicistických pořadů České televize. (foto z Fridrichové Twitteru)

Reklama

Požadují větší „nezávislost“ zpravodajství a publicistiky a také zveřejnit platy zaměstnanců. S jakými názory a plány vstupují do Rady České televize její tři nejnovější členové?

Článek

V patnáctičlenné Radě ČT, která dohlíží na fungování veřejnoprávní televize, získali tento týden většinu příznivci premiéra Babiše a prezidenta Zemana. Tedy politiků, kteří Českou televizi opakovaně kritizují.

Opoziční strany už varují před novou televizní krizí, když byli tento týden do rady zvoleni kandidáti hnutí ANO s podporou komunistů a Okamurovy SPD.

Jaké konkrétní plány a představy opravdu mají tři noví radní - ekonomka Hana Lipovská, novinář Pavel Matocha a moderátor Lubomír Veselý, který si nechá říkat Luboš Xaver Veselý?

Nejvíc překvapí ekonomka Lipovská, která se sice nechala zvolit, ale nijak se netají svým základním postojem, že moc nerozumí smyslu existence veřejnoprávních médií.

„Třeba na Večerníčku asi není nic závadného. Když ale mluvíme o nezávislosti, mluvíme o zprávách a publicistice. Nevěřím, že lze vyváženost spočítat podle počtu minut a výstupů. Nikdo z nás neví, kde je pravda,“ shrnuje své postoje žena, která dříve působila jako stážistka v Institutu Václava Klause.

Právě publicistiku - konkrétně pořady 168 hodin a Reportéři ČT - politici nejčastěji kritizují. Vadí jim kritické otázky. Prezidentův mluvčí Ovčáček to nazve „estébáckými praktikami“, premiér Babiš rovnou tazatele označí jako „zkorumpovanou pakáž“.

Nová radní Lipovská k tomu bez dalších podrobností jen stručně dodává, že televizní tvorbu prý sice nesleduje, ale nezná jediný pořad ČT, který by nemohla vysílat televize komerční.

Jak tyhle názory nově příchozích radních vnímají na Kavčích horách?

„Zažil jsem v Radě ČT duo Baumruk-Fibingerová, které se v Reportérech ČT pokoušelo cenzurovat reportáže o ODS a ČSSD. Ani tehdy jsem si pokusy o cenzuru nenechal vnutit. Můžu vás jen ujistit, že s tím nehodlám na stará kolena začínat,“ reagoval šéfredaktor reportážní publicistiky Marek Wollner na Twitteru.

Obavy některých opozičních lídrů, kteří po zvolení této trojice mluvili o „začátku konce nezávislé veřejnoprávní televize“, vnímá další nový radní - Lubomír Veselý - jako směšné.

„Tak to je samozřejmě směšné. Pokud žijeme v zemi, kde má zvolení jednoho člověka kamkoli ohrozit nezávislost čehokoli, nebo dokonce demokracie, tak si říkám: proboha na jakých základech to tady všechno stojí,"uvedl pro iDnes.cz. Kritiku na svou osobu Veselý odmítá a tvrdí, že bude zastupovat veřejnost nezávisle na jakékoliv politické straně či politikovi.

Veselý má ale konkrétní připomínky ke smlouvám, které Česká televize uzavírá, a také má problém s platy zaměstnanců. A to bude chtít jako první změnit.

„Mnohokrát jsem ale řekl, že začerněné smlouvy jsou podezřelé. Občané koncesionáři si nezaslouží, aby ředitel takto důležité instituce řekl, že ještě nejsou lidé zralí na to, aby znali platy lidí v České televizi,“ vysvětluje Veselý. Také říká, že je proti zvyšování koncesionářských poplatků.

S jeho příchodem lze v Radě ČT očekávat velké konflikty se stávajícím radním Zdeňkem Šarapatkou, který se s Xaverem zná z předchozího společného působení v soukromém rádiu a vyjadřuje se o něm velmi pohrdavě.

„Pan Veselý coby Babišův mazlík a vrchní patolízal Miloše Zemana, který Českou televizi z duše nenávidí, nebyl zvolen kvůli jejímu rozkvětu,“ domnívá se radní Šarapatka.

Jako třetí nový člen Rady České televize byl zvolen novinář Pavel Matocha, jenž je momentálně redaktorem České pozice, která je součástí Babišových médií, aktuálně zaparkovaných v svěřenských fondech.

Ten o svých plánech mluví nejméně konkrétně. Českou televizi podle svých slov sleduje dlouhodobě, považuje ji za důležité médium. Matocha je také zakladatelem Pražské šachové společnosti a právě z šachového prostředí se zná dobře s Václavem Klausem mladším.

„Je pravda, že ze šachového prostředí se dobře znám s Václavem Klausem mladším, jsme ze stejného šachového klubu. Když si ale přečtete moje texty, nebo kdokoliv si je přečte, ten by vám mohl garantovat, že na něm budu naprosto nezávislý. Nemyslím si, že to má jakýkoliv vliv na moji případnou práci v Radě ČT,“ podotkl ke svým politickým známostem. Matocha by pak chtěl hlavně řešit hospodaření ČT, neboť by podle něj měla v některých oblastech začít šetřit.

Rada České televize má po středečním hlasování poslanců znovu 15 členů a příští týden se sejde na veřejném zasedání v kompletní sestavě. V létě pak čeká radu projednat výroční zprávu o hospodaření České televize v loňském roce, kterou Rada ČT musí předložit poslancům do konce srpna.

Reklama

Doporučované